2024. április 20. szombat
Hírek

HungaroMet: 2015. szeptember 4. 17:00

Eric Petermann EUMETNET igazgató látogatásáról

Eric Petermann, aki 2015. január 1-étől tölti be az EUMETNET (Európai Meteorológiai Szolgálatok Hálózata) igazgatói tisztségét, 2015. szeptember 3-án látogatást tett az Országos Meteorológiai Szolgálatnál. Ennek keretében az MTA Meteorológiai Tudományos Bizottság Éghajlati Albizottsága szervezésében az új európai megfigyelési programot (Copernicus) mutatta be.

A Copernicus program lényege, hogy az Európai Bizottság jelentős összegeket (4.2B€) szán elsősorban műholdas megfigyelési programok fejlesztésére, amelynek keretében katasztrófavédelmi, tengeri/óceáni, illetve földfelszín-megfigyelési célokat szolgálnak. Lényeges része az Éghajlatváltozási Szolgáltatás (Climate Change Service), amelyet az ECMWF (Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja) koordinál. A nemzeti meteorológiai szolgálatoknak természetesen ebben a programban jelentős szerep juthat, a klimatológiai adatbázisra épülő szolgáltatásokon keresztül, azonban a pontos feladatok még nem ismertek. A programból nem finanszírozhatók új megfigyelőállomások telepítése, a rendszer a tagországok már meglévő adataira és infrastruktúrájára fog épülni. Eric Petermann külön kiemelte a homogenizált adatsorok fontosságát. Erre vonatkozóan az OMSZ éghajlati szakértője az előadást követően úgy reagált, hogy a Szolgálatnál fejlesztett – a Kárpát-medencében már több mint 10 országban alkalmazott – MASH módszer kitűnően alkalmas lehet ezek előállítására. Az előadás a Copernicus program sok bizonytalansága és lassú formálódása ellenére sok hasznos információval szolgált.

Az előadást követően Petermann úr az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőivel találkozott. A találkozó során áttekintették az OMSZ alapvető feladatait, a megfigyelési hálózat legfontosabb elemeit, és részletes vitát folytattak a partnerekkel való együttműködés lehetőségeiről, és irányvonalairól. Az EUMETNET igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a meteorológiai szolgáltatások nyújtása és partnerekkel való kapcsolat átalakulóban van: a felhasználói igényeket egyre jobban figyelembe kell venni, könnyen értelmezhető információkat kell közzétenni. A beszélgetés során több ízben hangsúlyozta azt a véleményét, hogy a kisebb európai országok meteorológiai szolgálatainak érdeke és a jövőben egy lehetséges út a bilaterális együttműködések szorosabbra fűzése, akár a működtetés egyes feladatainak megosztásán keresztül. A beszélgetést követően Petermann úr meglátogatta az előrejelzők munkatermét, illetve egy rövid beszámolót hallgatott meg az OMSZ által koordinált EUMETNET programról (C-SRNWP, Coordination on Short-Range Numerical Weather Prediction Programme), amelynek célja Európán belül a rövidtávú numerikus előrejelzések készítése.

Eric Petermann látogatása sok érdekes tanulsággal és iránymutatással szolgált a meteorológiai szolgáltatás és az európai folyamatok áttekintése terén. Erőteljes és határozott véleménye lendületet és ötleteket adott, közvetlen személyisége pedig megnyerő és - a jövőbeli együttműködésre tekintettel - bíztató volt. Köszönjük a látogatást.