2024. április 18. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2014. június 10. 17:30

Megdőlt a budapesti melegrekord

Ma is folytatódott a hőség, az ilyenkor megszokottnál több fokkal melegebbet mértek. Az eddigi hőmérsékleti rekordot 34,0 fokot 2003-ban Budapest Pestszentlőrincen regisztrálták. Ezzel szemben ma Budapest Újpesten 36,3 fokot figyeltek meg, ami 2,3 fokkal magasabb az eddigi rekordnál.
Az országos hőmérsékleti rekord nem dőlt meg, de megközelítette azt. Az országos rekord 36,7 fok, amelyet 1916-ban mértek Kaposváron, ma a legmelegebb Körösszakálon volt, ott 36,5 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A meteorológiai adatbázis ellenőrzése folyamatos, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatotthoz képest szélsőségesebb érték is előfordult, vagy esetleg hibás értékek maradtak az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek helyén való kezelésénél célszerű figyelembe venni, hogy a mérőállomások száma korlátozott, adatsoraik eltérő hosszúságúak, néhány évtől a több mint 100 évig bezárólag. A szélsőértékek bekövetkezése gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások következménye. Az is előfordulhat, hogy hasonló időjárási helyzetben a mérés körülményeinek megváltozása miatt egy új mérési adat már nem jelentene rekordot.

Az egyes napokra vonatkozó múltbeli hőmérsékleti szélsőértékek megtalálhatóak az Országos Meteorológiai Szolgálat holnapján.