2024. április 25. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2015. április 10. 08:00

Meteorológiai előadás gyerekeknek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Campona játszóház közösen indított programot a XXII. kerület óvodái és iskolái számára. Így a játszóházban nemcsak önfeledt játékra van lehetőség, hanem hasznos meteorológiai ismeretek megszerzésére is. Az új program kapcsán, az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei az óvodás- és kisiskolás korosztálynak kidolgozott programmal várják a gyerekeket április és május minden keddjén, 9 és 12 óra között.

Az OMSZ szakemberei március 27-én mutatták be a pedagógusoknak az alábbi programokat, melyekből az éppen jelenlévő korosztálynak megfelelő témák kerülnek kiválasztásra.

  • Bepillantást nyerhetsz a meteorológia alapjaiba, de a bonyolult légköri folyamatok leírásába is. Érdekel, hogy milyen eszközzel mérték, illetve mérik ma az időjárást leíró meteorológiai paramétereket? Mennyi „víz” hullott az égből, vagy milyen erősségű szél viheti le a háztetőket és emelhet hóbuckákat télvíz idején? Ha meglátogatsz minket, ezt is megtudhatod.
  • Milyen légköri folyamatok kellenek ahhoz, hogy egy igazán komoly, akár szupercellás zivatarfelhő kialakuljon, heves villámlással és dörgéssel, melyet esőfüggöny, itt-ott heves jégeső kísér? Tudod, hogy mi a teendőd, ha egy veszélyes zivatarzónába kerülsz? Megismerheted azt is, hogyan keletkeznek a felhők, és nem kell feltétlenül meteorológusnak lenned ahhoz, hogy megmond, milyen típusú felhő, milyen időjárást sejtet.
  • Ne csak játssz az interneten, hanem használd hasznos dolgokra! Például szakembereink segítségével megismerheted, hogyan követhető nyomon az OMSZ honlapján (www.met.hu) az időjárás alakulása, és ezzel együtt a veszélyjelzések. Az egyes jelek, ikonok mit jelentenek a térképeken, hol találod meg az előrejelzéseket és az is kiderül, hogy milyen színekkel hívják fel a meteorológusok az időjárás veszélyeire a figyelmet.
  • Végül meteorológiai műszerek, eszközök kerülnek bemutatásra, illetve az elhangzott témákkal kapcsolatban egy kitöltendő kérdéssort kapsz. A jó válaszokat ajándékkal jutalmazzuk.

A bemutató előadásról a kerületi tévécsatorna egy rövid összefoglalót készített.


Kapcsolódó oldal: youtu.be/nycT4z4quF8