2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2015. március 31. 22:00

Április 1-én indul a tavi viharjelzési szezon

2015. április 1-jétől megkezdődik a tavi viharjelzési szezon, amely október 31-ig tart. A viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Siófoki Viharjelző Obszervatóriumából adják ki (Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó). A Balaton viharjelzési szempontból három medencére tagolt: a Keszthelytől Badacsonyig tartó nyugati, a Badacsonytól Tihanyig tartó középső és a tihanyi szorostól keletre lévő keleti medencére. A balatonihoz hasonló fényjelző lámpák működnek a Velencei-tónál, Tisza-tónál és a Fertő-tónál is.

Sajtóközlemény [pdf: 272 KB]

Az OMSZ Viharjelző Obszervatóriuma a szezon alatt az alábbi feladatokat látja el:

  • Teljes körű tájékoztatást ad a Balaton időjárásának pillanatnyi állapotáról.
  • Előrejelzéseket ad ki a Balaton és a Velencei-tó térségében várható időjárás alakulásáról, különös tekintettel a szélviszonyokra.
  • Szükség esetén viharjelzéseket bocsát ki, elsőfokú viharjelzéssel figyelmeztetve az erős (40 km/h és 60 km/h közötti) szélre, illetve másodfokú viharjelzéssel riasztva a viharos (60 km/h-t meghaladó) szélre. A jelzések a szélerősödést megelőzően fél-másfél órával kerülnek kiadásra.

A Balaton és Velencei-tavat érintő időjárási információk folyamatosan frissülve szabadon hozzáférhetőek az OMSZ honlapján (www.met.hu), a BM OKF honlapján (www.katasztrofavedelem.hu), valamint az RSOE (www.rsoe.hu) weboldalon.

Az OMSZ egyedi megrendelésre ellátja a Balatonnál megrendezésre kerülő nagyobb szabású rendezvények időjárási biztosítását is.

Az időjárási tájékoztatások és előrejelzések az országos, illetve helyi rádió és televízió állomások, valamint Internet (www.met.hu, mobil.met.hu, meteora.met.hu) közvetítésével kerülnek nyilvánosságra.

A viharjelzések tóparti megjelenítését a Balaton körül 31 stabil fényjelző-viharjelző, kiemelt strandokon 16 mobil tájékoztató fényjelző, a Velencei-tavon 3 stabil fényjelző-viharjelző és 1 mobil lámpaegység, a Tisza-tavon 5 viharjelző állomás, valamint a Fertő-tó magyar szakaszán egy állomás végzi.

Az állampolgárok teljes körű tájékoztatása érdekében az OMSZ kifejlesztette a Meteora nevű, ingyenesen letölthető mobil alkalmazást, mely az érvényben lévő időjárási veszélyfigyelmeztetések és riasztások kijelzése mellett többek között alkalmas arra is, hogy a tavi viharjelzés érvényben lévő fokozatáról, illetve annak változásáról tájékoztassa a felhasználót.