2024. április 18. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2015. március 25. 11:00

Elhunyt Zseránszky Pál kollégánk

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy Zseránszky Pál nyugdíjas kollégánk életének 76. évében, 2015. március 9-én örökre elaludt. A család kérésére egy szál virággal a kézben veszünk végső búcsút Tőle a rákoskeresztúri Újköztemető szóró parcellájában, 2015. április 7-én 9 órakor.

Zseránszky Pál 1939. február 13-án született Budapesten. Az általános és középfokú iskola után tanulmányait a Katonai Műszaki Főiskolán folytatta, ahol 1960-ban szerzett lokátor üzemmérnöki képesítést. 1970 novemberéig a Magyar Néphadsereg hivatásos tisztje volt. Azt követően a Finommechanikai Vállalatnál fejlesztő technikusként dolgozott.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál 1978. január 1-én helyezkedett el, ahol 2001. augusztus 13-ig, nyugdíjba vonulásáig dolgozott. Első feladata a Központi Meteorológiai Intézet Pestszentlőrinci Rádiószondázó állomásán a Meteorit és Malachit rádiószondázó lokátorok üzemeltetése és karbantartása volt. A korszerű Vaisala DigiCora rádiószondázó rendszer telepítésével a 90-es évek új kihívások elé állították. A karbantartási feladatok mellett megismerkedett a rádiószondák kalibrálásával. Örömmel vállalta az automatizált MRL-5 radarok üzemeltetésével és karbantartásával járó vidéki utazásokat is, hisz régi ismerőseivel, kollégáival dolgozhatott együtt. Mérnöki munkájának talán legizgalmasabb fejezetét az 1999. évet követő időszak jelentette számára, amikor is a világ akkori legkorszerűbb, duál-polarizációs Doppler radarját üzemeltette.

Az örökmozgó, közösségi ember nyugdíjas éveiben is aktív volt, több évig volt lakókörnyezetének házmestere. Színészi érdeklődését számos filmben vállalt statiszta szerepben kamatoztatta. Minden cselekedetében a családtagjai iránt viselt mély felelősségérzet nyilvánult meg – büszke volt rájuk.

75. születésnapját már betegen, volt kollégái körében ünnepelte a Marczell György Főobszervatóriumban. Méltósággal, türelemmel viselt súlyos betegsége alatt is örök optimista maradt, várakozással tekintett az új kezelés elé, de a gyógyíthatatlan betegség március 9-én elragadta körünkből.