2024. április 16. kedd
Hírek

HungaroMet: 2016. február 18. 08:40

Minimum hőmérsékleti rekord (II. 18.)

Az elmúlt napokhoz hasonlóan ismét nagyon enyhe reggelre ébredhettünk. A sok felhő és egy hullámzó frontrendszer előtt délkelet, dél felől áramló meleg levegő hatására a Tarpa és Szeged belterület állomásunkon is csak 8,1 fokig csökkent a hőmérséklet. Ezzel új napi minimum hőmérsékleti rekord született, amely majdnem egy fokkal magasabb, mint az 1966-ban Mezőhegyesen regisztrált 7,3 fok.
Megdőlt a budapesti melegrekord is: Lágymányoson 7,6, a főváros belterületén pedig 7,7 fokos minimum hőmérsékletet mértünk. A korábbi rekordot, 5,3 fokot, 1974-ben mértük, szintén Budapest belterületén.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.