2024. április 20. szombat
Hírek

HungaroMet: 2015. március 24. 09:00

Meteorológiai Világnapi ünnepség, 2015. március 23.

Minden évben március 23-án ünnepli a Meteorológiai Világszervezet (WMO) és a meteorológusok közössége a Meteorológiai Világnapot, melynek idei témája: „Alkalmazkodjunk okosan! Éghajlati ismereteinket váltsuk tettekre!”. A Magyar Meteorológiai Társaság és az Országos Meteorológiai Szolgálat hagyományosan ünnepséggel emlékezik meg a világnapról. Az ünnepség keretében vehetik át az arra érdemes kollégák a Schenzl Guidó Díjat, a Pro Meteorologia Emlékplakettet és a miniszteri elismerő okleveleket. Ezen a jeles napon köszöntjük az OMSZ legkiválóbb társadalmi észlelőit, valamint az OMSZ Tudományos Tanács szakirodalmi nívódíjasait. Az ünnepség keretében megismerhettük a „Dévényi Dezső numerikus prognosztikai emlékérem” és az "Év MET-ÉSZ észlelője" cím idei kitüntetettjét, valamint a Magyar Meteorológiai Társaság 90. évfordulója alkalmából meghirdetett óvodás rajzpályázat nyerteseit.

Szakmai előadás [pdf: 5747 KB]

Az ünnepség elején köszöntő beszédet mondott dr. Radics Kornélia az OMSZ elnöke, V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, Kőrösi Csaba a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója és Lukács Ákos a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Klímapolitikai Főosztályának vezetője.

Ezt követően V. Németh Zsolt államtitkár úr és dr. Radics Kornélia elnök asszony adta át a Schenzl Guidó Díjakat – amelyet a Földművelésügyi Minisztérium adományoz a magyar és a nemzetközi meteorológia területén kimagasló tudományos, kutatási és szakmai eredményeket elért meteorológusoknak –, a Pro Meteorologia Emlékplaketteket, valamint a Miniszteri Elismerő Okleveleket.

Az ünnepséget két szakmai előadás is színesítette. Dr. Lakatos Mónika az OMSZ Éghajlati osztályának szakértő munkatársa „Alkalmazkodjunk okosan! Váltsuk tettekre éghajlati ismereteinket!” címmel, míg dr. Dunkel Zoltán a Magyar Meteorológiai Társaság elnök „90 éves a Magyar Meteorológiai Társaság (1925–2015)” címmel tartott előadást.

 Vilagnapi_kituntetettek_2015

 



Schenzl Guidó Díjat kapott:

Varga László osztályvezető az operatív munkában közel négy évtizeden át végzett lelkiismeretes, aktív, felelősségteljes közreműködéséért, példamutató vezetői tevékenységéért, valamint kiemelkedő érdekképviseleti munkájáért.

Dr. Weidinger Tamás, egyetemi docens a meteorológia számos területén, mind az oktatásban, mind a kutatásban, mind a tudománypolitikában játszott aktív szerepéért, a magyar meteorológia iránti elkötelezettséget tükröző odaadó munkájáért.


Pro Meteorologia Emlékplakettet vehetett át:

Fejes Edina az OMSZ Szolgáltatási Osztályának munkatársa megbízható és példamutató előrejelző és szolgáltatói tevékenységéért; a meteorológia népszerűsítése valamint a szakmai kapcsolatok kiépítése terén végzett szorgalmas és áldozatos munkájáért.

Hernádi Balázs alezredes a katonai meteorológia különböző kötelékeiben az elmúlt 30 évben végzett lelkiismeretes, példamutató munkájáért, odaadó vezetői és szervezői tevékenységéért, elkötelezettségéért.

Németh György, az OMSZ Földfelszíni Megfigyelési Osztályának munkatársa a győri állomás jó gazdájaként közel négy évtizeden át végzett hűséges, megbízható munkájáért, példamutató, hűséges szolgálatáért.

Dr. Wantuchné dr. Dobi Ildikó éghajlati szakértő az OMSZ több évtizedes sikeres nemzetközi képviseletéért, szerteágazó kutatási tevékenységéért, a megújuló energiaforrások terén elért eredményes ismeretterjesztő munkájáért.


Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott:

Kajtárné Lovas Katalin levegőkémiai szakértő az országos légszennyező anyagok és üvegházhatású gázok kibocsátási leltárának megújításában végzett odaadó munkájáért, a mezőgazdasági eredetű kibocsátások módszertani fejlesztésében és a különböző adatbázisok összehangolásában játszott úttörő szerepéért.

Pisák Mária gazdasági szakértő pénzügyi-számviteli területen hosszú időn át nyújtott magas színvonalú nélkülözhetetlen és fáradhatatlan munkájáért, felelősségteljes és gondos feladatvégzéséért.

Gratulálunk a kitüntetetteknek és további eredményes munkát kívánunk Nekik!


 
A Világnapon minden évben megemlékezünk azokról a munkatársainkról is, akik a háttérben évtizedeken keresztül részt vesznek a megfigyelő-munkában, az adatgyűjtésben, névtelenül, de nagy-nagy kitartással, szorgalommal. Idén is négy társadalmi észlelő kapott díjazást és elismerő oklevelet.

Nagy Imréné Újkígyósról érkezett. Ezen, a Békéscsabától 15 km-re fekvő településen és környékén mezőgazdasági termelés folyik ősidők óta, ezért az itt élő embereket mindig is foglalkoztatta az időjárás változása. Az OMSZ mérőállomása 1979-ben került Újkígyósra. Köszönjük Mária néni 36 éven át tartó áldozatos, szorgalmas munkáját.

Dr. Tóth Pálné,  Ildikó néni egyik legrégebbi észlelőnk. Pestszentlőrincen az eredeti Hargita téren áll a mérőállomás, ahol dr. Tóth Pál igazgató és felesége 52 évvel ezelőtt megkezdte a rendszeres méréseket. Az első 30 év érdekes tapasztalatairól a Légkör c. folyóirat számára cikk is készült 1982-ben. Köszönjük ezt a hosszú időn át tartó hűséges, kitartó munkát.

Varga Sándorné és családja Mernyén végez észleléseket. Mernye időjárásáról 1950-ig visszamenőleg találunk feljegyzéseket, időjárási naplókat. Varga Sándor, Anna néni férje 1969-től végezte ezt a megbízatást, az ő elhunyta után vette át 1999-ben Anna néni a csapadékmérést. 2008-tól unokája, Ötvös Tamás továbbítja a méréseket. Köszönjük a családnak a hűséges, odaadó munkát!

Veres Eszter Újfehértóról érkezett. Eszter néninek a Szabolcs megyei település kertésztechnikusaként a területen honos alma termesztése adott munkát évtizedeken keresztül. Később kertészmérnökként kutatómunkát végzett, de mindezek mellett sem szakított a rendszeres meteorológiai észlelésekkel. Köszönjük hűségét és áldozatos munkáját.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat idén másodízben adta át az „Év MET-ÉSZ észlelője” díjat, amit idén a Nagyszalontán (Erdély) észlelő Kósa-Kiss Attila nyert el. Kitüntetettünk nem csak meteorológiai, hanem csillagászati megfigyeléseket is végez, igen magas szinten. Már évtizedekkel ezelőtt is több cikket közölt a Légkör c. folyóiratban az általa megfigyelt meteorológiai jelenségekről. Az észleléseihez részletes leírásokat ad a felhőzetről, és a MET-ÉSZ fórumon is aktív felhasználó. Köszönjük 3829 leadott észlelése mögötti kitartó, szorgalmas munkáját.

A Szolgálat Tudományos Tanácsa minden évben Szakirodalmi nívódíjjal jutalmazza az év legszínvonalasabb szakmai publikációs termékét. Az idei „Szakirodalmi nívódíjat” az OMSZ Tudományos Tanácsa az  Atmospheric Research 123 (2013) számában a 293-304. oldalon megjelent "Simultaneous observation of an above-anvil ice plume and plume-shaped BTD anomaly atop a convective storm" című cikknek ítélte. Szerzőtársak: Putsay Mária, Gróbné Szenyán Ildikó és Simon André. Az elismerő oklevelet dr. Horváth László, a TuTa elnöke adta át a díjazottaknak.

Dévényi Dezső örökösei a kétévente adható Dévényi Dezső numerikus prognosztikai emlékérmet ez évben Breuer Hajnalka tanársegédnek ítélték, aki „A talaj hidrofizikai tulajdonságainak hatása a konvektív csapadékra és a vízmérleg egyes összetevőire: meteorológiai és klimatológiai vizsgálatok Magyarországon” című doktori dolgozatával nyerte el a díjat, amelyet Dévényi Dezső lánya, Patrícia adott át.



A Magyar Meteorológiai Társaság megalapításának 90. évfordulója alkalmából az MMT és az OMSZ közös gyermekrajz pályázatot hirdetett óvodás korú gyermekek részére „Mi jut eszedbe az időjárásról?” címmel. A felhívásra közel 300 db remekmű érkezett, melyek közül kilenc kategóriában választottuk ki első helyezetteket, akik postán kapják meg a nekik járó díjat. A legjobbak közül lett kiválasztva a pályázat abszolút első három nyertese, akik az ünnepségen személyesen vehették át az ajándékaikat.

  • Első helyezett: Takács Kristóf (6 és fél éves) Tárogató Óvoda, Győr; Kristóf rajza a „Szél” kategória első helyezettje is egyben.
  • Második helyezett: Kovács Sámuel (6 éves) Gesztenyés Óvoda, Kistarcsa; Sámuel rajza a „Tél” kategória első helyezettje is egyben.
  • Harmadik helyezett: Juhász Alicia (7 éves) Bátaszéki MOB Pörbölyi Tagóvodája, Pörböly; Alicia rajza a „Szivárvány” kategória első helyezettje is egyben.


Szakmai előadás:


Kapcsolódó oldalak: