2024. április 25. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2015. január 9. 14:35

Elhunyt Prof. Jean-François Geleyn

Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy Prof. Jean-François Geleyn, a numerikus prognosztika kiemelkedő alakja, az ALADIN projekt létrehozója 2015. január 8-án eltávozott közülünk.

Prof. Geleynnek elévülhetetlen érdemei vannak a numerikus időjárás-előrejelzés páneurópai együttműködésének megteremtésében. Kezdeményezésére a Francia Meteorológiai Szolgálat 1990 végén életre hívta az ALADIN projektet, amelynek célja egy közös numerikus időjárás-előrejelző modell fejlesztése. Az együttműködésnek – amelyben mára 16 európai és észak-afrikai ország vesz részt – Magyarország a kezdetek óta aktív tagja volt. Prof. Geleyn az ALADIN együttműködést húsz éven át vezette, ebből a pozícióból 2010-ben vonult vissza, azonban ezt követően sem hagyott fel az aktív munkával a numerikus modellezés terén.

2011-ben a nagy múltú Ghent-i Egyetem professzorává választották, ahol haláláig tartott egyetemi kurzusokat, valamint számos doktori munka témavezetését is ellátta. Elismerve a magyarországi numerikus előrejelzés fejlődésében játszott szerepét, Jean-François Geleynt a Magyar Meteorológiai Társaság (MMT) 2011 márciusában tiszteleti tagjává választotta.


Prof. Jean-François Geleyn,
a numerikus prognosztika kiemelkedő alakja, az ALADIN projekt létrehozója