2024. április 25. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2014. december 19. 08:00

Horvát-magyar meteorológiai együttműködés

2014. december 16-án Ivan Čačić, a Horvát Hidrometeorológiai Szolgálat (DHMZ) igazgatója, és dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke kétoldalú megállapodást írt alá a két Szolgálat közötti együttműködésről.

A két ország meteorológiai intézetei vállalják, hogy a jövőben a legfontosabb automata megfigyelési adatokat, meteorológiai radar-méréseket, klimatológiai adatokat és veszélyjelzéseket egymással kicserélik, és kölcsönösen hasznosítják. Az együttműködés célja, hogy a két szomszédos ország a légköri események megfigyelésében és az időjárás előrejelzésében regionális szinten is hasznosítsa az adatokat. A meteorológia területén a nemzetközi megállapodások elengedhetetlenek a feladatok sikeres elvégzéséhez.

Az OMSZ a szlovák és a román meteorológiai intézettel is tart fent kétoldalú kapcsolatokat, illetve regionális szinten a Közép-európai Országok regionális Együttműködés a Korlátos Tartományú Modellek fejlesztésére (LACE) elnevezésű projekten keresztül a térség több országával is folyamatosan együtt dolgozik.

Kapcsolódó oldalak:


Ivan Čačić (DHMZ) és dr. Radics Kornélia (OMSZ) kétoldalú megállapodást írt alá
a két Szolgálat közötti együttműködésről