2024. április 24. szerda
Hírek

HungaroMet: 2014. november 12. 09:58

Útmeteorológiai szimpózium (2014. november 11.)

Az előrejelzési modellek út-specifikus használata részben már gyakorlattá vált a magyar utakon. A további tennivalók meghatározása elképzelhetetlen a felhasználók véleményének és gyakorlati tapasztalatainak tételes ismerete nélkül. Az Országos Meteorológiai Szolgálat és a MetTech Bt. ennek érdekében szervezte meg az útmeteorológiai szimpóziumot.

Az OMSZ a közelmúltban jelentős eredményeket ért el a meteorológia mindennapi hasznosításának gyakorlatában, és annak közérthető módon való közzétételében, amely nagy népszerűségre tett szert - elsősorban a települések előrejelzési adatainak nyílt elérésével.

A rendezvényen az OMSZ és a Vaisala cég szakemberei tartottak előadásokat. Többek között bemutatásra került a Meteora mobil alkalmazás, a radarhálózat bővítése és a cseppspektrum mérők, valamint a hardverfüggetlen adatgyűjtő, illetve az útburkolatba be nem építendő útállapot érzékelő és útfelszín hőmérő. A fejlesztők célja egy útmeteorológiai adatbázis megteremtése, amellyel az út-specifikus előrejelzések pontossága és felhasználásának hatékonysága érhető el.


Előadások:

dr. Bonta Imre (OMSZ): Meteorológiai előrejelzések a közúti közlekedés számára

Sebők István (OMSZ): Megfigyelési adatok a közúti közlekedés szolgálatában

Daniel Johns (Vaisala):

- Nem invazív útállapot érzékelők használatának előnyei

- WEB alapú döntés-előkészítő szoftverek és az előrejelzés kapcsolata

- Road Patrol, mobil útállapot érzékelés