2024. április 25. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2014. október 30. 12:00

Október 31-én befejeződik a szezonális tavi viharjelzés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a 46/2001. (XII. 27.) BM rendelet alapján minden évben április 1-től október 31-ig a balatoni és a velencei-tavi viharjelzések meteorológiai kiszolgálására vihar-előrejelző szolgálatot üzemeltet. Tavainkon a szezonális vihar-előrejelző és viharjelző szolgáltatás 2014. október 31-én befejeződik.

A viharjelzést és a riasztást a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) fényjelző rendszere biztosította a lakosság és az üdülőközönség részére. A technikai üzemeltetési feladatokat a BM OKF megbízása alapján a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) látta el. A Balatonon jelenleg 31 viharjelző állomás és további 15 mobil veszélyre figyelmeztető készülék, a Velencei-tavon három, a Tisza-tavon öt, míg a Fertő-tó hazai szakaszán egy viharjelző állomás gondoskodik az állampolgárok biztonságáról.

Az állampolgárok teljes körű tájékoztatása érdekében az idei viharjelzési szezon egyik újdonsága volt az OMSZ által fejlesztett Meteora nevű mobil alkalmazás, mely az érvényben lévő időjárási veszélyfigyelmeztetések és riasztások kijelzése mellett többek között alkalmas arra is, hogy a tavi viharjelzés érvényben lévő fokozatáról, illetve annak változásáról tájékoztassa a felhasználót.

Az időjárási tájékoztatások, előrejelzések és viharjelzések a közszolgálati rádió, valamint az Internet (www.met.hu, mobil.met.hu, meteora.met.hu, www.katasztrofavedelem.huwww.rsoe.hu) közvetítésével kerültek nyilvánosságra. A viharjelzésen kívüli (november 1-től március 31-ig) időszakban időjárási tájékoztatás a 06-90-603-421 emeltdíjas telefonszámon kérhető!

A viharjelzések és a balatoni időjárási előrejelzések az OMSZ Siófoki Viharelőrejelző Obszervatóriumában készültek, és operatív módon jutottak el a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysághoz, a Vízimentők Balatoni Szakszolgálatához és további megrendelőkhöz, így például a Balatoni Hajózási Részvénytársasághoz. A nagyobb vitorlásversenyek, illetve tömegrendezvények meteorológiai biztosítása ugyancsak az Obszervatóriumból történt.

További részletek olvashatók a letölthető Sajtokozlemeny-Balatoni_szezonzaro-2014.pdf dokumentumban.


Kapcsolódó cikkek és kisfilm: