2024. április 20. szombat
Hírek

HungaroMet: 2014. szeptember 2. 15:55

Heves esőzések, fülledt meleg – a nyár új arca

Az elmúlt években már-már megszokhattuk a gyakran visszatérő, száraz nyári hőhullámokat, idén azonban más arcát mutatta a nyár: habár a sokéves átlagnál mintegy fél fokkal melegebb volt az évszak, a legmagasabb hőmérsékletet, csupán 36,5°C-ot még június elején, 10-én mértük Budakalász állomásunkon. Ekkor alakult ki az egyetlen komolyabb hőhullám idén nyáron. Ugyanakkor a magas páratartalom miatt fülledt melegnek érzékeltük a júliust és az augusztus első felét is. A most zárult nyár azonban nem a hőmérsékleti viszonyaival, hanem a bő csapadékot adó, olykor heves eseményeivel tűnik ki a megfigyelések sorozatából.

Az előzetes adatok szerint országos átlagban 245,7 mm csapadék hullott az idei nyáron, ez körülbelül egy augusztus havi mennyiséggel (50 mm) haladja meg az 1971-2000-es normál értéket. A Szentes környezetében működő Pankota állomásunk 438,1 mm csapadékot rögzített, ott esett a legtöbb eső, a legszárazabb Körösladány környezete volt, ott mindössze 128,2 mm hullott a nyár folyamán. A középső országrészben, a főváros térségében a sokéves nyári összeg több mint kétszerese, közel 230%-a hullott, Csongrád megyében 180%-a, az Alpokalja térségében pedig mintegy másfélszerese. A sokéves átlagnál kisebb összegeket csak szűk régiókban, a Dunántúl határ menti területein és a Bükk hegységben mértünk az előzetes adataink szerint. A havi összegek sokéves átlagos mennyiségéhez való viszonyát szemléltetik a havi térképeink.

Július végén és augusztus elején voltak ismétlődő, nagy felhőszakadások. a havi mennyiség néhol a 150, 200 mm-t is elérte. A mérések alapján a júliusi országos csapadékösszeg 113 mm volt, amely a sokéves átlag közel kétszerese, és 1901 óta a 6. legmagasabb júliusi érték. Országos, területi átlagban magas havi középhőmérséklet mellett hasonlóan sok csapadék hullott ugyan 1991 és 1999 júliusában is, ám az évszázados adatsorokban nincs rá korábbi példa – az esős nyári hónapok általában alacsonyabb hőmérsékletűek szoktak lenni a borúsabb időjárás miatt.

Országos napi csapadék rekord dőlt július 30-án, ekkor Jánossomorján 101,6 mm hullott. A legnagyobb napi mennyiség augusztus 6-án esett Szentes térségében, Pankota nevű állomáson néhány óra leforgása alatt 116,2 mm hullott. Budapesten napi rekord dőlt július 22-én (Rákoshegy, 94,5 mm), és augusztus 6-án (Pestszentlőrinc, 75,6 mm).

A hőmérsékleti viszonyokat tekintve szokatlanul kiegyenlített volt a nyár, új országos napi rekord alig keletkezett a nyár folyamán. Napi minimumrekord dőlt augusztus 18-án Zabaron, 4,9°C volt ekkor. Az elmúlt két évben rendre 40 feletti maximummal zárt a legmelegebb évszakunk, idén viszont ezt meg sem közelítették a maximumok. Utoljára 1997-ben volt 36,5°C-nál alacsonyabb a nyári maximum (akkor a június 29-én mért 36,2°C volt a legmagasabb). A leghidegebb augusztus 29-én volt idén, ekkor 2,8°C-ot mértünk Zabaron. Budapesten dőltek napi hőmérsékleti rekordok június elején, mégpedig 8-án 33,5°C-ot mértünk Budapest-belterület állomásunkon, és szintén ezen az állomáson 9-én 34,2°C-ot, valamint 10-én Újpesten született új rekord, 36,3°C.

Az előzetes feldolgozások szerint az idei nyár a több mint egy évszázadot felölelő csapadék sorainkban a felső 20%-ban fog elhelyezkedni országos átlagban. A kilencvenes évektől a nyarak jellemzői között a gyakoribb és hosszabb hőhullámokat emelhetjük ki, ezért is volt szokatlan az idei esős periódus. Az idei összeget meghaladó csapadékú nyarak között csak három 1990 utáni nyár szerepel, ezek az 1999-es, a 2005-ös és 2010-es. Ugyanakkor azt is érdemes megemlíteni, hogy az évszakos összeg némi emelkedést mutat az elmúlt 30 évben, de mivel a többlet az intenzív események gyakoribbá válásából fakad, ez nem jelent megoldást a mezőgazdaság vízigényének folyamatos kielégítésére.

Az idei nyár rendkívüliségét az adja, hogy csapadékos és meleg (a felső harmadban szerepel a hőmérsékleti sorban az előzetes adatok alapján 1901-től) is volt egyben, ugyanis a csapadékos nyarak általában hűvösebbek, ahogy ez a közelmúltban 2005-ben is történt.

Az Éghajlati visszatekintő oldalain és az Agrometeorológiai információkat bemutató oldalainkon további értékeléseket lehet olvasni az elmúlt hónapok időjárásáról.