2024. április 20. szombat
Hírek

HungaroMet: 2014. július 29. 12:00

Villámgyors villámkárelhárítás

A vasárnap délutáni villámcsapás után 30 órával az OMSZ minden tevékenysége, szolgáltatása ismét hibátlanul működik. Köszönjük a kollégák és a partnereink rendkívüli segítségét, illetve kedves felhasználóink türelmét, megértését!

2014. július 27-én, vasárnap 13 óra 11 perc körül az OMSZ Kitaibel Pál utcai központjának közelében villámkisülés történt, ami több infokommunikációs eszköz, illetve egyéb elektromos berendezés meghibásodását eredményezte.

A Szolgálat munkatársai a minőségirányítási rendszerkövetelményeknek megfelelően azonnal megkezdték a keletkezett hibák feltárását, és javítását. Az érintett partnerek értesítése is megtörtént.

A villámlás elsősorban a hálózati aktíveszközökben okozott részleges illetve teljes meghibásodást, ezért nem kerültek friss adatok a met.hu honlapra.

Mivel a megfigyelő rendszerek nem hibásodtak meg, a szakembereink – a gyors hibaelhárításnak köszönhetően – hamar hozzájutottak a friss adatokhoz, és tájékoztathatták a katasztrófavédelmet és az MTI-t, s ezen keresztül a lakosságot. A met.hu honlapra elsőként a veszélyjelzési figyelmeztetés, majd 21 óra körül a radarképek is kikerültek.

Hétfő reggelre tovább normalizálódott a helyzet, és elérhetővé váltak az aktuális időjáráshoz kapcsolódó adatok, térképek, sőt a nemzetközi kapcsolatok (RMDCN) helyreállításával a több mint 3000 hazai településre készülő hétnapos előrejelzés is frissült.

A „szuper-számítógépes” terem hűtését végző rendszer (részleges) javításának köszönhetően estére újraindulhattak az időjárási modellek (AROME, WRF, stb.) futtatására szolgáló számítógépek, és elkészültek a részletes numerikus előrejelzések.