2024. április 25. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2014. július 11. 17:23

Összefoglaló a Kékszalag vitorlásverseny időjárásáról

Az időjárás nem volt rendkívüli, de a folyamatosan élénk, gyakran erős alapszél, az időnként viharosba váltó széllökések és a csapadék nehéz versenykörülményeket teremtettek.

A verseny egy összetett, meglehetősen ritka időjárási helyzetben zajlott. Egy, a mediterrán térségben kialakult légörvény sodródott térségünk fölé és a déli határainkhoz közel kezdett kimélyülni. A ciklon karjaiban jelentős mennyiségű nedvesség koncentrálódott és egy ilyen ciklon kar helyeződött a Balaton fölé.

A verseny kezdetén élénk északi, északkeleti szél fújt, amely átmenetileg kissé mérséklődött, de a keleti medencében még ideális körülményeket teremtett a vitorlázáshoz. Csütörtökön délután a ciklon csapadékrendszere délnyugatról megközelítette a Balaton térségét, azonban a leghevesebb zivatarok a várakozásoknak megfelelően a Balatontól délre vonultak el. Csak néhány, a rétegfelhőzetbe beágyazott cellából dördült meg az ég, azonban mindez az északnyugatira forduló alapszelet jelentősen nem zavarta meg.

A délutáni és esti órákra a mélyülő légörvény áramlási rendszerében mindenütt északnyugatira fordult a szél és főként a nyugati medencében a legerősebb széllökések elérték a 45-50 km/h sebességet. Az éjszaka a szél tovább erősödött és a nyugati és középső medencében főként a déli part közelében már 65 km/h, Balatonőszödön és Balatonmárián rövid időre 70 km/h lökések is voltak. Mindehhez hozzájárult az ismétlődő záporeső, amely a verseny második napján délelőtt is fennmaradt.

Kapcsolódó oldalak: