2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2014. július 11. 09:22

Nehéz éjszakán van túl a 46. Kékszalag mezőnye

A kellemetlenül nagy esővel induló és komoly szélerősödéssel folytatódó este után harcos éjszakája volt az 521 induló közül akkor még versenyben lévő 400-450 hajónak. A helyenként három-négy órán át zuhogó eső által bőrig áztatott versenyzőket sötétedésig a Balaton minden pontján elérte a viharossá fokozódó szélerősödés, amelyet a 2011. évi versenyen érkezetthez hasonlóan ezúttal is pontosan előre jelzett az Országos Meteorológia Szolgálat.

A szél 55-65 km/óra átlagsebességű volt, egyes helyeken 75 km/órás széllökésekkel. Mindez éjszaka, sötétben természetesen félelmetesebb, és nehezebben megoldható feladatot állított különösen a tapasztalatlanabb versenyzők elé. Partközelben, ahol  a "pöffök", lecsapó szélerősödések még veszélyesebbek és ijesztőbbek, a felszerelések is nagyobb veszélben voltak, mint ahol egyenletesebb szél fújt.

Forrás: www.kekszalag.hu/hu/hirek/egy-nehez-ejszakan-tul



Az éjszaka folyamán a már egyébként is erős lökésekkel kísért északias szelet tovább erősítette a megérkező konvergencia vonal (hidegfronthoz hasonló időjárási objektum) aminek hatására a legerősebb széllökések Balatonmárián és Balatonőszödön elérték a 65-70 km/h sebességet. A fölöttünk örvénylő ciklon felhőkarja éppen a Balaton fölött húzódik és emiatt kisebb megszakításokkal folyamatosan esik az eső, zápor. Az időjárás jellegében a délelőtt folyamán jelentős változás nem várható.

A tartósan élénk (25-40 km/h) északnyugati szelet gyakran kísérik erős (40-50 km/h), helyenként viharos közeli (50-60 km/h) lökések, de zápor, vagy zivatar környezetében a szél átmenetileg viharossá (60 km/h fölé) fokozódhat.

Túlnyomóan borult, vagy erősen felhős lesz az ég, ismétlődő esővel, záporral, és elsősorban délután esetleg zivatarral.

Kapcsolódó oldalak: