2024. április 25. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2015. november 9. 17:55

Novemberi csúcsdöntés - itt az újabb melegrekord (XI. 9.)

A november 8-i budapesti melegrekord után nem kellett sokat várnunk a hónap következő csúcsdöntésére: mivel délelőtt a Dunántúlon többfelé zavartalanul sütött a nap, a déli, délnyugati területeken gyorsan emelkedett 20 fok fölé a hőmérséklet. Nem volt ez másképp a Baranya megyei Sátorhelyen sem, ahol 23,8 fokot rögzített délután az automata. Mivel ez 0,7 fokkal meghaladja a korábban 2013-ban Sellyén mért 23,1 fokot, így új országos melegrekordot könyvelhetünk el a mai napon.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.