2024. március 29. péntek
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2014. március 5. 12:24

Pécs 100 éves éghajlati adatsora

Az új pécsi adatsorok, az 1901–2000 időszakra vonatkozó napi adatokból állnak. Az adatsorok a legfontosabb éghajlati paraméterek, a napfénytartam, a hőmérséklet és a csapadék jellemzőit tartalmazzák. Az adatokat a megjelentetés előtt ellenőriztük és pótoltuk. Ugyanakkor az adatsorok nem mentesek az inhomogenitásoktól. Inhomogenitás több okból is létrejöhet, így például az állomás áthelyezése, a műszer vagy a mérés idejének megváltoztatása következtében. Az adatsorokból való kiszűrésük nagyfokú felkészültséget, matematikai statisztikai módszerek alkalmazását igényli.

A napi adatok mellett számos feldolgozást is készítettünk, amik egyszerűbbé teszik az adatok felhasználását, elemzését. Az adatokat havi és éves időszakokra vonatkozóan is megadjuk, bemutatjuk a százéves havi átlagokat és szélsőértékeket, továbbá az abszolút rekordokat is. Az adatsorok mellett grafikonokon is ábrázoltuk a legfontosabb paraméterek éves értékeit.

Az éghajlati adatsorok elemzéséhez elengedhetetlen a háttér információk, metaadatok ismerete is. Leírásokat készítettünk az állomások történetéről, a 100 év során használt műszerekről, a napi adatok méréséről vagy számításáról. Minden városnál egy rövid éghajlati elemzéssel segítjük a felhasználókat. Az adatok mellett érdekességként szolgálnak az állomásokról, épületekről és műszerekről különböző időszakokban készült fényképek.

Szolgálatunk egyik alapvető feladatának tartja, hogy hazánkban tudásközpontként összetartsa és a tudomány legújabb eredményeiről, híreiről folyamatosan tájékoztassa a meteorológia iránt érdeklődőket. Az éghajlati adatsorok közzétételével az a célunk, hogy segítsük és támogassuk a tudományos szakemberek, oktatók munkáját és további információkkal gazdagítsuk a meteorológia iránt érdeklődők könyvtárát.