2024. március 28. csütörtök
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2013. november 27. 14:35

Külföldi megfigyelési adatok

Az Aktuális időjárás, Megfigyelések menü alatt található a Külföldi megfigyelési adatok oldal, amelyen 5 kontinens számtalan városának mért illetve vizuálisan észlelt időjárási adatai tekinthetők meg. A térkép vagy a város-választó segítségével a megadott település 6 óránkénti meteorológiai adatai (felhőzet, csapadék, hőmérséklet, szél, légnyomás, légnedvesség) jeleníthetők meg táblázatos formában, 6 napra visszamenőleg.
A Meteorológiai Világszervezet (WMO) Időjárási Világszolgálatának Globális Megfigyelő Rendszerében megfigyelt (mért illetve észlelt) meteorológiai adatokat az Országos Meteorológiai Szolgálat fogadja, feldolgozza és archiválja. Természetesen a nemzetközi adatcsere keretében az OMSZ meteorológiai állomásainak az adatai is eljutnak nem csak a szomszédos országokba, hanem távoli kontinensekre is.

Különösen távoli országok esetében előfordul, hogy nem minden adat érkezik meg, sőt teljes (6 nap) adatsorok is hiányozhatnak. Az állomások listáját igyekszünk folyamatosan aktualizálni, illetve bővíteni a nemzetközi egyezményeknek megfelelően.

A Külföldi megfigyelési adatokat bemutató oldalról – hasonlóan a külföldi előrejelzés oldalhoz – könnyel eljuthatunk a nemzeti meteorológiai szolgálatok hivatalos előrejelzését (World Weather Information Service) tartalmazó oldalakra, sőt – a bővebb és pontosabb meteorológiai információ érdekében – a külföldi országok saját honlapjára is.

A World Weather Information Service (WWIS) idegen nyelvű weboldal hivatalos időjárási megfigyeléseket, előrejelzéseket és éghajlattal kapcsolatos információkat tartalmaz a nemzeti meteorológiai szolgálatok által kiválasztott városokról. A nemzeti meteorológiai szolgálatok hivatalos időjárási megfigyeléseket végeznek a saját országukban. A saját weboldalaikra mutató linkek fel vannak tüntetve, amennyiben azok elérhetőek. Azaz további információkhoz lehet jutni az egyes nemzeti meteorológiai szolgálatok honlapján, ahol az adott ország nyelvén, de esetenként angol nyelven is tájékozódhatunk a célország éghajlatáról, aktuális és várható időjárásáról.

1. ábra

2. ábra


A nemzeti meteorológiai szolgálatok listája a Kapcsolatok menüben is látható.