2024. március 29. péntek
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2013. március 25. 12:00

MET-ÉSZ adatok megjelenítése

Az OMSZ legújabb fejlesztésének (MET-ÉSZ rendszer) köszönhetően új köntösben, részletesebb időbeni és térbeli felbontásban lehet megtekinteni az észlelők által rögzített, adatokat, képeket, szöveges megjegyzéseket. A Megfigyelések menü, MET-ÉSZ oldalán térképesen, vagy listaszerűen is láthatók az Országos Meteorológiai Szolgálathoz beérkező észlelési információk. Az oldalon lehetőség van az egyes adatok szűrésére, több szempontú leválogatására, valamint az automata mérésekből készített térképeken (radar, hőmérséklet, csapadék, szél) való láttatására.

Az emberiség története együtt jár az időjárás megfigyelésével, s idővel a megfigyelt jelenségek lejegyzésével, rendszerezésével, bizonyos következtetések levonásával (lásd népi megfigyelések). Kezdetben a meteorológiai megfigyelések részét képező méréseket analóg eszközökkel (pl.: hőmérő,  barométer, hajszálas higrométer stb.) végezték, majd 20-25 évvel ezelőtt nagy ütemben megkezdődött a megfigyelő rendszerek automatizálása.

De az automata időjárási radarok, a meteorológiai műholdak, a villámlokalizációs rendszer, no és a különböző érzékelőkkel felszerelt automata állomások (AWS) mellett is szükség van a szakképzett meteorológiai észlelőre, azaz az emberre.

A szakember által végzett vizuális észlelések bizonyos időjárási helyzetekben „megerősítik” a távérzékelési, illetve automata eszközök méréseit, de vannak olyan időszakok is, amikor a gépi mérések nem elegendőek, s nagy szükség van az észlelők által közölt – elsősorban a csapadék fajtájára, intenzitására, a légkör átlátszóságára, a felhőzet típusára vonatkozó – adatokra.

A meteorológiai észlelések rögzítésére, megjelenítésére, jött létre a MET-ÉSZ rendszer, aminek használatát a közeljövőben kiterjesztjük az érdeklődő szervezetekre, illetve amatőr vagy társadalmi észlelőkre is.