2024. április 24. szerda
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2012. november 15. 17:29

Magassági időjárás-előrejelzés

Már a kisiskolások is tudják, hogy a légköri folyamatok nem csak a földfelszínen zajlanak. Az időjárás modellek az előrejelzési területet egy 3 dimenziós ráccsal fedik le, és a rácspontokra minden időlépcsőben kiszámítják a meteorológiai mezőket. Az OMSZ új fejlesztéseként, az IDŐJÁRÁS > Előrejelzés menü alatt - két vertikális metszeten ábrázolva - Magassági előrejelzések láthatók. Hurokfilmként lejátszva az egyes előrejelzési időpontokhoz tartozó metszeteket, jól követhetők a magasságban - várhatóan - lejátszódó időjárási folyamatok.

letöltés [pdf: 140 KB]

A vertikális metszetek délnyugat-északkelet (A—B pontok között), illetve északnyugat-délkelet (C—D pontok között) irányok mentén állnak elő és a következő előrejelzési mezőket tartalmazzák:

  • Relatív nedvesség és szél
    A szelet mutató szélzászlók a hagyományos meteorológiai értelemben értelmezendők, azaz az égtájak szerinti irányokat mutatják. A relatív nedvesség a felhőzet alakulására, a felhőalap és a felhőtető meghatározására nyújt támpontot.
  • Relatív nedvesség és áramlás a metszet síkjában
    A fentebb leírt relatív nedvesség a metszet síkjában számított áramvonalakkal együtt látható. Az áramvonalak a horizontális és vertikális mozgások metszet síkjába eső komponenseinek felhasználásával készülnek és alkalmasak a légköri frontok, a hegyek mentén létrejövő turbulenciák és a légtömegen belüli konvergencia vonalak felismerésére.
  • Szél és pszeudo-ekvivalens potenciális hőmérséklet (EPT)
    Az EPT a potenciális hőmérséklet fogalmának általánosítása, amelyet a nedvességben gazdag légköri folyamatokra alkalmaznak, illetve száraz légkör esetén ez ugyan az, mint a potenciális hőmérséklet. Az EPT jól kirajzolja a légtömegek határát, amely a vertikális metszeten a hagyományos hőmérséklet mezejében csak nehezen látható, hiszen a hőmérséklet a magassággal mindenütt gyorsan változik. Az EPT vertikális rétegződése utal a légköri instabilitásra (zivatarhajlamra). Ha az EPT a magassággal gyorsan emelkedik, akkor a légkör stabilis, ha a magassággal lassan emelkedik, vagy éppen csökken, akkor pedig labilis.

Az oldalnak angol nyelvű változata is van Upper levels forecast címen.

További részletek a letölthető Magassági előrejelzés ismertetőben olvashatók.