2024. március 29. péntek
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2016. július 7. 08:00

A Meteora megmutatja a felhők csapadéktartalmát

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egy izgalmas, új funkcióval bővítette az Androidos Meteora mobil alkalmazását, az un. „Meteora radAR”-ral, vagy röviden „AR”-ral.

Mi is az az AR és mire való az AR nézet?

AR (augmented reality), azaz kiterjesztett valóság; a valóság egyfajta virtuális kibővítése, amikor a mobilunk kamerájával szétnézve az OMSZ háromdimenziós radarképét is láthatjuk valós időben a kamera képére vetítve. Ennek segítségével láthatóvá válik a látótérben lévő felhők csapadéktartalma, belső szerkezete.

A Meteora radAR funkció működését szemlélteni a következő két, rövid videó.

 

 

Mit látunk a képernyőn?

A készüléket a föld felé fordítva látható egy iránytűbe ágyazott térkép, amiről leolvashatjuk, hogy melyik irányban látszik a radarképen csapadék.  1. ábra

Fölfelé, a felhőkre irányítva a készüléket megnézhetjük a felhőkre vetített 3D-s radarképet, ami színes kockákkal jelzi a mért csapadékmennyiséget. Az AR radarképen a jobb láthatóság érdekében három, a szemerkélő esőénél nagyobb intenzitási szintet jelenít meg a program: 0.6 – 5 mm/h (zöld), 5 – 30 mm/h (sárga) és 30 mm/h intenzitásnál nagyobb (piros).

3b. ábra


A kijelző alján taláható az intenzitásértékeket mutató jelmagyarázat, az aktuális irány kijelzése, a célzó gomb és a segítség gomb. A célzó gombbal be- és kikapcsolható a célmérés funkció. Bekapcsolva megjelenik a képernyő közepén egy célzó pont, amit ráírányítva egy AR kockára kiírja a program a képernyőre a legközelebbi és a maximális intenzitású esőt jelző pont földfelszíni távolságát és magasságát az adott irányban. A segítség gombbal hívható elő a Meteora radAR funkció magyarázó ablaka.

Előfordulhat, hogy a 3D-s radarkép nem a felhőn jelenik meg. Ilyet okozhat, ha az iránytű szenzor nincs jól kalibrálva, amit a virtuális iránytűvel ellenőrizhetünk. A program figyeli a szenzor pontosságát, és figyelmeztet, ha kalibrációra van szükség, de előfordulhat, hogy a rendszer nem észleli a pontatlanságot. Ekkor érdemes elvégezni a kalibrációs mozgatást a következő ábra szerint, legalább háromszor.

2. ábra


Ha az iránytű jól kalibrált, akkor a pontatlanságot okozhatja az is, hogy az adatfrissítéshez képest a felhők túl gyorsan mozognak, ami főleg közeli csapadékcellák esetén fordulhat elő.


A Meteora radaAR használatának lépései:

  1. az órát megérintve meg kell nyitni a részletes térkép nézetet;
  2. a menü gombot megérintve előjön az alkalmazás főmenüje;
  3. a főmenüben a "RadAR" menüpontot kell választani;
  4. első megnyitáskor előjön az AR funkció leírása, ezt végiglapozva a "Bezár" gombbal lehet becsukni;
  5. miután a program betöltötte a 3D-s radar adatokat megjeleníti azt a mobileszköz kijelzőjén.

 

3. ábra


Érdekes AR fényképeit várjuk a meteora@met.hu címre! A legjobb képek megtekinthetők a galériánkban.

További, részletes információ található a Meteora ismertető oldalon, illetve a Google Play piactéren.