2024. április 18. csütörtök
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2014. szeptember 4. 12:00

Előrejelzési térképek az agrometeorológiai oldalon

A mezőgazdasági gazdálkodók számára az aktuális munkák tervezése, szervezése, lebonyolítása szempontjából rendkívül fontos a várható időjárás minél pontosabb ismerete, a lehető legnagyobb tér- és időbeli felbontásban, no és minél hosszabb távra. Honlapunk előrejelzési oldalain közreadott információk kiegészültek olyan speciális, az agrometeorológiában fontos meteorológiai paraméterek előrejelzett értékeivel, mint a vetési időszakban nagy szerepet játszó talajhőmérséklet, vagy a növények állapotát, a növénybetegségek terjedését néha jelentős mértékben befolyásoló légnedvesség. A kibővített Agrometeorológia oldal az IDŐJÁRÁS menü alatt található.

Az Előrejelzési térképek oldalon az (ECMWF modellel naponta kétszer számolt és a HAWK megjelenítő programmal készített) 1 és 5 napos talajhőmérséklet, illetve a Hőmérséklet, Csapadék, Szél, és Relatív nedvesség térképek láthatók.

Az előrejelzési térképek természetesen csak a későbbi állapotok egy lehetséges (általában nagy valószínűséggel várható) változatát jelenítik meg, a tényleges kimenetel kisebb-nagyobb mértékben eltérő lehet, a munkaszervezési döntésekhez azonban segítséget jelenthetnek. Bizonytalan időjárási helyzetekben célszerű az előrejelzési oldalon elérhető többi időjárási modell előrejelzési térképét is áttekinteni!


További Agrometeorológia menüpontok:

  • A Hőmérséklet oldalon az OMSZ adatbázisában szereplő, mért hőmérsékleti adatokból számított, a térképen feltüntetett napra (1 napos), illetve az utolsó 5, 10, 30, 90 napos időtartamra vonatkozó átlaghőmérsékletek, illetve ezek sokévi átlagtól vett eltéréseinek térképes megjelenítését találjuk.
  • A Csapadékösszeg oldalon az adott napra (1 napos), illetve a megelőző 5, 10, 30, 90 napos időszakokra vonatkozik az összegzés, és megtalálhatjuk ezeknek az összegeknek a sokévi átlagtól való eltérését is.
  • A Napfénytartam oldalon a megadott napra (1 napos), illetve a korábbi 5, 10, 30, 90 napos időszakokra vonatkozóan a napsütéses órák száma, valamint ezek eltérése a sokévi átlagtól szerepel.
  • A Talajnedvesség, hőmérséklet oldalon az 5 cm mélységben mért talajhőmérséklet adott napra vonatkozó átlagai mellett megtalálhatók a meghatározott talajrétegekre számított, hasznos vízkészlet %-ában megadott talajnedvesség és mm-ben megadott vízhiány adatok is. Ezek az értékek nagyobb területre – mért napi adatok felhasználásával – számított átlagok, egy-egy adott pontban a ténylegesen mért adatok ezektől jelentősen eltérhetnek.
  • A Szöveges elemzés oldal a térképes anyagokra támaszkodva ad értékelést az aktuális agrometeorológiai helyzetről és várható kilátásokról.


Kapcsolódó oldalak: