2024. április 24. szerda
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2014. június 17. 10:42

Pogányvári égkép

2014 június elején lépett üzembe az Országos Meteorológiai Szolgálat nagy felbontású égképfigyelő, Pogányvárra telepített felhőkamera egysége.  A Kis-Balatontól nyugatra, a Zalai dombság egyik magaslatán, Pogányváron található az OMSZ időjárási radarhálózatának nyugati lokátora, és annak épülete ad otthont az égképfigyelő berendezésnek. A pogányvári égképek megtekinthetők egyesével, vagy hurokfilm formájában a met.hu honlapon és annak mobil változatán is.

A fényképezőgép északi irányba néz, a kép alján a pogányvári térképészeti torony látható. A toronytól balra Dióskál, jobbra Egertarcsa házai látszanak. A horizonton, baloldalon Zalaegerszeg dombjai, jobboldalon pedig a Keszthelyi-hegység körvonalai figyelhetők meg tiszta időben.

A berendezés NIKON kameráját egy OpenWRT operációs rendszerrel ellátott mikroszámítógép vezérli Picture Transport Protocol (PTP) segítségével. A kamera egy időjárás álló házban helyezkedik el.

Az OMSZ több éve működtet automatikusan vezérelt digitális fényképezőgépeket a felhőzet megfigyelésére. A képekkel szemben az elvárás a jó minőség, hiszen a felhők felismerése kontrasztos, nagy felbontású és széles látószögű képeket igényel. Az egyszerűbb webkamerák ennek az elvárásnak nem tesznek eleget, így digitális fényképezőgépeket kellett alkalmazni.


Égkép északi irányban


Radar-torony a kamerával