2017. április 28. péntek
Levegőkörnyezeti Tájékoztató
levegokornyezet
Magyarországon négy háttérlevegőszennyezettség-mérő állomáson zajlik néhány méteres felszín feletti magasságban a troposzférikus ózon koncentrációjának folyamatos mérése: K-pusztán, Farkasfán, Nyírjesen és Hortobágyon. Az első ábrán az ózonkoncentráció K-pusztán mért napi átlaga, 30 perces maximuma és a sokéves havi átlag látható. A következő két ábrán az egyes állomásokon mért havi átlagkoncentráció, illetve az órás ózonkoncentrációk gyakoriság-eloszlása szerepel.
A légkör teljes ózonmennyiségének kb. 90%-a a sztratoszférában található. A teljes ózonmennyiséget Dobson-egységben mérjük (DU). 1 DU megfelel annak az ózonmennyiségnek, ami a Föld felszínét 1013.25 hPa nyomáson és 0°C-os hőmérséklet mellett 0.01 mm vastagságban borítaná. Az ábrákon a Budapest feletti légkör teljes ózonmennyiségének sokéves havi átlagát, a napi ózonmennyiséget, illetve ennek a sokéves átlagtól való relatív eltérését láthatjuk.
Az utolsó két ábrán az UV-B sugárzás K-pusztai napi dózisát, illetve a különböző mérőállomásokon észlelt maximális dózist és havi átlagértéket láthatjuk.

A troposzférikus ózon koncentrációjának havi menete 
(K-puszta)
Az troposzférikus ózon koncentráció havi átlagai
Az troposzférikus ózon órás koncentráció értékeinek 
gyakorisági eloszlása
A teljes ózontartalom napi értékei (Budapest)
A napi ózonértékek eltérése a sokévi átlagtól 
(Budapest)
Az UV-B sugárzás napi dózisa (K-puszta)
Az UV-B sugárzás havi jellemzői
OMSZ: 2017. február 24. 10:55 (08:55  UTC)