2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. augusztus 5. 17:22

Egyhavi csapadék egy óra alatt

Már több napja egy ún. magassági teknő hatására labilis légtömeg helyezkedik el a Kárpát-medence felett. Ez az időjárási helyzet kedvező feltételeket teremt záporok, zivatarok kialakulásához. Mivel térségünktől messze találhatók a markáns változást hordozó légköri frontok, de egy feloszlott hidegfront mégis elegendő "fütőanyagot" juttatott térségünkbe, ezért ma (szerdán) nagyobb számban alakultak ki intenzív zivatarok.  Az időjárási helyzet érdekessége, hogy a magasban gyakorlatilag nem fúj a szél, ezért áramlás híján a kialakuló zivatargócok akár tartósabb ideig is képesek egy földrajzi pont felett maradni. Ennek következtében a fő veszélyforrás a felhőszakadás, amely főként a hegyvidéki területeken villámárvizet is okozhatott. 

Az Északi-középhegység térségében a délelőtt folyamán még csak néhol, majd a déli órákban sokfelé pattantak ki zivatarok. Az egyik hevesebb zivatargóc éppen az Országos Meteorológiai Szolgálat jósvafői mérőállomása felett haladt el, melynek következtében nagy mennyiségű csapadékot mért az automata. A 12 óra 30 perctől 13 óra 30 percig tartó 60 perces időszakban 73 mm csapadékot mértünk, ami több, mint egy átlagos nyári hónap csapadékösszege.

Az automata mérésekkel szépen nyomon követhetjük, milyen ütemben nőtt a Jósvafőn az összegzett csapadék tízpercenként:

Időpont

Csapadékösszeg

12:30

0 mm

12:40

8 mm

12:50

34 mm

13:00

58 mm

13:10

69 mm

13:20

72 mm

13:30

73 mm

 

Látható, hogy a legintenzívebb időszakokban tíz perc alatt több, mint 20 mm vízmennyiség zúdult le.

Az adatokból továbbá kiderül, hogy a leghevesebb csapadékhullás 12 óra 40 perc és 13 óra közötti 20 perces időszakban következett be, amikor 50 mm csapadék hullott. A radarfelvételekből leolvasható, hogy legerősebb csapadéktömb ekkor az országban éppen Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén alakult ki.

Bár az egy óra alatt lehulló 73 mm-es csapadékmennyiség igencsak jelentős, de jócskán elmarad az Országos Meteorológiai Szolgálat által mért 60 perces legnagyobb csapadékösszeg rekordjától, ezt 1988. augusztus 23-án Heves településen jegyeztek fel, amely 120 mm.

Később Budapest felett is intenzív zivatar alakult ki, bár meteorológiai mérőállomásainkon közel sem hullott annyi csapadék, mit Jósvafőn. Az Országos Meteorológiai Szolgálat II. kerületi központjában azonban 8 percen keresztül jég is vegyült a nagyon intenzív csapadékba, a legnagyobb jégszem elérte a 2,5 cm-es átmérőt. A lehullott csapadék mennyisége ugyanitt 16,5 mm volt.

A Dunától keletre kialakult zivatargócokból kis területen másutt is észleltek felhőszakadás intenzitású csapadékot: a Bács-Kiskun megyei Tiszaalpáron s rövid idő alatt 40 mm hullott, de a Pest megyei Apcon is közel 30 mm-t észleltek.

A zivatarok a következő napokban elamaradnak, a hőség viszont hosszú ideig vendégünk marad, amelyről Előrejelzés oldalunkon részletesen is olvashatnak.

A cikk megírásában Bujdosó Bence MET-ÉSZ észlelőnk is közreműködött.


A Jósvafő környékén kialakult nagyon intenzív csapadékgóc a szerdán kora délután
hosszú ideig felhőszakadást produkált.


Délután Budapesten is kialakult egy komoly csapadéktömb, ami a belvárosban rövid ideig
felhőszakadás méretű csapadékot és jégesőt is okozott.


Látványosan távozó zivatargóc Budapest egén ún. mammatus felhőkkel 2015. augusztus 5-én délután.
A fotóért köszönetet mondunk Rippel Eriknek, aki a a MET-ÉSZ rendszeren keresztül küldte be hozzánk képét.