2024. április 19. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. február 5. 22:40

Miért "marad el" a nagy csapadék hazánk legnagyobb részén?

A hét elején készült számítógépes előrejelzések - ún. modellfuttatások - a csütörtöktől szombatig terjedő időszakra igen nagy mennyiségű, csaknem országos csapadékot jeleztek előre, ráadásul ennek zömét a Dunántúl nagy részén hó formájában adták. Annak ellenére, hogy a modellek alapján a Dunántúlon akár rendkívüli havazás sem tűnt lehetetlennek a hét második felében, a meteorológus szakemberek a prognózisok készítésekor mégis nagyon óvatosan, konkrét "hócentik" említése nélkül fogalmaztak. Mint az mostanra kiderült, nem hiába...

A mediterrán ciklon, amelytől a nagy csapadékot és a havazást vártuk, ki is alakult Olaszország felett, ez szépen látszik az 1. képen. Nézzük meg ezután a 2. képet! Ezen az elmúlt, egymást követő négy napon (02.02-02.05.) futtatott számítógépes előrejelzéseket láthatjuk az európai nagytérségű időjárási helyzetre vonatkozóan. Mindegyik napi futás ugyanazt az időpontot - 02.06. péntek estét - mutatja, a bal felső sarokból indul a hétfőn készült előrejelzéssel, és a jobb alsóban ér véget a csütörtök déli modellfuttatással. Első ránézésre a modellfutások ugyanazt ábrázolják: hatalmas anticiklont a Brit-szigetek térségében (M betűvel jelölt objektum), és nagy kiterjedésű ciklont Dél-Európa felett (A betűvel jelölve). Az anticiklont többnyire száraz levegő tölti ki, míg a mediterrán ciklon igen nagy mennyiségű nedves levegőt szállít.

Ha azonban alaposabban megnézzük a 2. képet, apró, de a mi időjárásunk szempontjából nagyon lényeges különbségeket vehetünk észre. Ahogy haladunk a hétfőtől a csütörtökön készült előrejelzés felé, azt láthatjuk, hogy a Brit-szigetek feletti anticiklont a modellfutások egyre erősebbnek adják. Ezzel együtt a mediterrán ciklon hazánkban egyre kisebb területen fejtené ki hatását péntek este: az utolsó, csütörtöki állapot szerint a ciklon nedves levegője - ezáltal felhőzete és csapadéka - inkább csak a déli országrészben lenne jelen. Ez sok apró és fokozatos, de összességében drasztikus változás a 3 nappal ezelőtti forgatókönyvhöz képest, akkor még országos csapadék, a Dunántúlon intenzív havazás látszott ugyanarra az időpontra.

Mi várható most, 02.05-én csütörtök késő este? A 3. képen a 02.06. péntekre várt, 24 órás csapadékösszeget láthatjuk. Jelentős, 10mm-t meghaladó mennyiség csak a Dél-Dunántúlon (Somogyban és Baranyában) valószínű. Megmaradó vastagabb hóréteg, a szél miatt pedig hófúvás elsősorban Zalában és Somogyban okozhat fennakadásokat. Az ország többi részén a csapadék jóval kisebb mennyiségűnek ígérkezik, sőt, nagy területek maradnának teljesen szárazon.

A mediterrán ciklonok mindig nagyon nehezen előrejelezhető mozgású objektumok. Előrejelzett pályájuk, alakjuk alig 100-200 km-es megváltozása teljesen fel tudja borítani azt a forgatókönyvet, amit az előrejelzők a fejükben elkészítettek...


1. kép: Infravörös műholdkép és nyomáseloszlás. A mediterrán ciklon felhőzete, és "A" betűvel jelölt,
Szardínia feletti középpontja jól kivehető.


2. kép: A péntek estére várt európai időjárási helyzet az elmúlt négy nap során futtatott ECMWF
modellszámítások alapján. A kontinens ÉNY-i része felett elhelyezkedő anticiklon száraz levegője
(barna árnyalatok) és a mediterrán ciklon nedves légtömege (kék árnyalatok) közötti határvonal
futtatásról futtatásra délebbre húzódik...


3. kép: Az ECMWF modell által várt csapadékösszeg 02.06. péntekre. Jelentősebb mennyiség
(5-15mm) inkább csak a Dél-Dunántúlon valószínű, de itt sem mindenütt alakul ki majd hóréteg.