2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. november 30. 14:10

Zúzmaraképződés a Pilisben

Az elmúlt időszak időjárását az inverzió (a hőmérséklet növekedése a magassággal), és az általa okozott alacsonyszintű réteges felhőzet jellemezte. Ez az időjárási helyzet a téli időszakban kedvező feltételeket teremt a hegyekben a zúzmaraképződéshez.

Az inverzió megakadályozza a levegő függőleges átkeveredését, a mostani esetben pedig inverziós felhőzet is képződött abban a magasságban, ahol a hőmérséklet a csökkenésből növekedésbe megy át. Az éjféli budapesti rádiószondás mérés alapján ez a réteg körülbelül 5-700 m magasságban volt megtalálható (1. kép). Amíg az alsó légrétegekben az erőteljes keleti légáramlás hidegebb, szárazabb levegőt hozott magával, addig az inverziós réteg felett nyugatról melegebb levegő érkezett a térségünkbe (2. kép). Ez a két hatás együttesen kedvező feltételeket biztosított a zúzmaraképződéshez, hiszen 4-500 m magasságban már fagypont alatt maradt a levegő hőmérséklete.

Az alábbi képek (3-7. képek) a Pilisben található Nagy-Kevély (534 m) környékén készültek november 29-én. 400 méteres magasságban már olvadt a zúzmara, tehát keskeny lehetett a fagypont alatti tartomány, amit az éjféli rádiószondás mérések is alátámasztanak.

További fotók Pilis-tetőről a facebook oldalunkon.


1. kép: 2014. november 30. 0 UTC-s rádiószondás mérés Budapestre vonatkozóan


2. kép: Nyugat-kelet irányultságú függőleges metszet az AROME modell szélmezőjében a Pilis térségére.


3. kép: Zúzmara lerakódás faágon. A fehér helyett áttetsző árnyalatot ónosz szitálás, vagy átmeneti olvadás okozhatta.


4. kép: Zúzmara "pelyhek" levélen


5. kép: Zúzmara és ónos szitálás együttes eredménye lehetett a képen látható tömörebb, jeges lerakódás.


6. kép: Vastag zúzmara lerakódás


7. kép: Zúzmara lerakódás