2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2018. március 1. 08:21

-25 Celsius fok volt Baranyában, holnap országos havazás

Március 1-én reggelre sokfelé -15, a Dunántúl délkeleti felében és a Dél-Alföldön több helyen -20 fok alá csökkent a hőmérséklet. A leghidegebbet -24,6 Celsius fokot a Baranya megyei Sátorhelyen mérték.
Utoljára 55 ével ezelőtt volt ennyire szélsőségesen hideg a meteorológiai tavasz első napján. 1963-ban Lentiben -27,0 fok volt, így a mai napi minimumrekord nem dőlt meg. Ezen a napon az átlagos minimum -1 fok, ma reggel pedig országos átlagban -15 fok volt, ez még január közepén is jóval az átlagos alatti érték lenne.

A mai legalacsonyabb minimum (-24,6 fok) akár az éves legalacsonyabb minimum-hőmérsékleti címre is jó eséllyel pályázhat, de ehhez természetesen még meg kell várnunk a novembert és a decembert.

Az előrejelzések szerint hőmérsékleti szempontból túl vagyunk a mélyponton, de az ilyenkor megszokottnál jóval hidegebb, téli időnek még koránt sincs vége. Késő délutántól délnyugat felől egy mediterrán ciklon érkezik, amely pénteken országos havazást okozhat, holnap délen esetleg fagyott eső, ónos eső sem zárható ki.


A leghidegebbet -24,6 Celsius fokot a Baranya megyei Sátorhelyen mérték.