2024. április 19. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2017. május 18. 13:54

Változékony idő várható záporokkal, zivatarokkal

Eleinte sekély ciklonális mező alakítja időjárásunkat, majd nyugat felől egy magas nyomás nyúlik be térségünk fölé. Ennek permén váltakozó nedvességtartalmú, labilis légállapotú, kissé hűvösebb levegő érkezik a Kárpát-medencébe. Emiatt változékonyabbra fordul időjárásunk,  gyengül a nappali felmelegedés.

Szombat:

A többórás napsütés mellett eleinte kevés lesz a felhő, majd erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett a déli óráktól főként a középső országrészben, majd délután, este már egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar, néhol jégeső, felhőszakadás is lehet. Hajnaltól eleinte nyugaton, majd napközben másutt is északira, északnyugatira fordul a szél, többfelé megerősödik, a Dunántúlon helyenként viharossá fokozódik. Zivatarok környezetében máshol is lehetnek viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 15 fok között valószínű.
A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 28, de északnyugaton 20 fok is lehet.

Vasárnap:

A Dunántúlon eleinte még sok lesz a felhő, majd csökken a felhőzet, a legtöbb helyen az erősen megnövekvő gomolyfelhők mellett több órára kisüt a nap. Összességében több helyen alakul ki zápor, néhol zivatar. Az északi, északnyugati szél erős, a Dunántúlon viharos lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között alakul. 

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


Nyomás és csapadék előrejelzés 2017.05.20. 20 órára (18 UTC) az ECMWF modell alapján


Nyomás és csapadék előrejelzés 2017.05.21. 14 órára (12 UTC) az ECMWF modell alapján