2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2017. április 27. 14:22

A hétvégén keletre helyeződik át a csapadék

A csütörtöki és a pénteki nap csapadékos időjárását okozó hullámzó frontzóna lassan, de fokozatosan mozog kelet felé. A hét végére ez a front már a keleti tájakat is elhagyja. Ugyanakkor egy, a térségünk fölött található magassági hidegcsepp hatására a keleti tájakon csapadékos marad az idő. Napról-napra emelkedik majd a csúcshőmérséklet, a hosszú hétvége végén, május 1-én már csak elvétve eshet, és a déli megyékben újra 20 fok köré emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton és vasárnap is nagyon hasonló időre lehet számítani. Amíg a Dunántúlon változó felhőzetre, rövidebb-hosszabb napos időszakokra készülhetünk, és jellemzően csapadék sem várható, addig a Dunától keletre sok lesz a felhő, és összességében több helyen – elsősorban a Tiszántúlon – lesz eső, zápor. A hétvégén még többfelé megerősödik a légmozgás. Szombaton a hajnali 4, 13 fokról délutánra 11, 16 fok közé emelkedik a hőmérséklet, majd vasárnap már 13, 18 fokos maximumokra készülhetünk a hajnali 2, 8 fokos minimum hőmérsékletek után.

Május 1-én az ország legnagyobb részén változó felhőzetre, hosszabb-rövidebb napos időszakokra számíthatunk csapadék nélkül, így a szabadtéri programoknak az időjárás a jelenlegi modellfuttatások alapján nem lesz akadálya. Ugyanakkor az északkeleti megyékben felhősebb idő valószínű, és ott helyenként gyenge zápor is előfordulhat, de nagyobb mennyiségű csapadék nem lesz. Hétfőn már 15 és 21 fok közé emelkedik délutánra a hőmérséklet, a legmelegebb a Dél-Dunántúlon lehet.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: A 2017. április 29. 14 órára (12 UTC) előrejelzett felhőzeti és nyomási mező
az ECMWF modell alapján


2. ábra: A 2017. április 30. 14 órára előrejelzett felhőzeti és nyomási mező az ECMWF modell alapján;
jól látható e két ábra alapján, hogy a Dunántúlon kevésbé lesz vastag a felhőtakaró,
így ott számíthatunk a több napsütésre


3. ábra: A 2017. május 1. 14 órára (12 UTC) előrejelzett felhőzeti és nyomási mező
az ECMWF modell alapján


4. ábra: A szombat kora délutántól számított 48 óra alatt várható csapadék mennyisége
a Kárpát-medence területén az ECMWF modell alapján