2024. március 19. kedd
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2017. augusztus 1. 18:00

Meddig tart és milyen maximumokkal tetőzik az év eddigi legerősebb hőhulláma?

Az már biztos, hogy a mostani lesz a 2017-es nyári szezon eddigi legerősebb hőhulláma. A legmelegebb napokban a hőmérséklet csúcsértéke elérheti a 39, 40 fokot, sőt egy-egy helyen 41 fok sem kizárt.

Bár hazánkban július vége, augusztus eleje az éghajlati átlagok szerint is legmelegebb időszak, ez a hőség nálunk is szélsőségesnek számít, mintegy 10 fokkal lesz melegebb az ilyenkor szokásos 28, 29 foknál. A szokatlan meleg természetesen nem csak hazánkat érinti, hanem Közép- és Délkelet-Európa jó néhány országában is a legmagasabb fokozatú figyelmeztetés van érvényben.

 

A legfrissebb előrejelzések szerint a legforróbb időszak péntektől vasárnapig tart majd, ekkor az ország túlnyomó részén 35 fok fölé melegszik fel a levegő. Kevésbé forró léghullámok az északnyugati tájakat érhetik el időnként, de a hőhullám tartós mérséklődése várhatóan csak a jövő hét első napjaiban kezdődik meg. Akkor előbb északnyugaton, pár nap késéssel délkeleten is enyhülhet a forróság. Jelentősebb lehűlést a jövő hét második fele hozhat, de ez még igen bizonytalan. Az előttünk álló napokban a napi maximum rekordok 40 fok körül (a fővárosiak 37, 39 fok között) alakulnak, így megközelítésre, illetve megdöntésükre is van esély (főként a hétvégén). Emellett a belvárosi területeken és a magasabban fekvő helyeken a legmagasabb minimumok rekordjai is veszélyben lehetnek, azaz sokfelé már az éjszaka sem hoz enyhülést.

 

További részletek rekordokról, friss előrejelzésről: