2024. április 19. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2017. március 23. 13:58

A hétvégére változékonyabb idő

A hétvégén változékonyabbá válik időjárásunk, főleg a vasárnap hajnalban érkező hidegfronttal lehet sok felhő, és több helyen csapadék.

Szombaton még több órára kisüt a nap, a Dunántúlon képződhet több gomolyfelhő, de csapadék kialakulása sem valószínű (1. ábra). A csúcshőmérséklet a legtöbb helyen 15 fok felett alakul.

Vasárnap a hidegfront nyomán erősen megnövekszik a felhőzet, de ez csak átmeneti jellegű lesz. Ahogy átvonul a front, csökken a felhőzet, és gomolyfelhők alakulnak ki, amelyek a vezetőáramlással északról dél felé haladnak. Ugyanakkor a globális modellek között jelentékeny különbség van a csapadékmennyiség tekintetében: míg az ECMWF-ben főleg a déli és keleti országrészre van kis mennyiségű csapadék, a GFS modell sokfelé ad csapadékot. A csapadék-valószínűségi előrejelzések előbbi modellt támogatják (2. ábra).

A front mögött több fokkal visszaesik a hőmérséklet, délután már csak 8, 14 fokot mérhetünk. A jövő hét első napjaiban a hajnali fagyok is visszatérnek.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: Csapadék-előrejelzés szombatra.
Fent a két globális modell, alul a 0 és az 5 mm-t meghaladó csapadékmennyiség valószínűsége.


2. ábra: Csapadék-előrejelzés vasárnapra.
Fent a két globális modell, alul a 0 és az 5 mm-t meghaladó csapadékmennyiség valószínűsége.