2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2017. június 20. 11:00

Megjelent a WMO 2016. évi beszámolója

A hat nyelven olvasható színes kiadvány elérhető a Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization – WMO) honlapján, illetve letölthető PDF formátumban is.
letöltés [pdf: 4557 KB]

A „WMO 2016 Highlights” című kiadvány alábbi fejezetei részletesen bemutatják azokat a tevékenységeket, amelyek a Meteorológiai Világszervezetnél a 2016-os évben a figyelem középpontjába kerültek:

  • A Föld meteorológiai megfigyelési rendszere a XXI. században
  • Az időjárás-előrejelzések javítása
  • Célzott időjárási szolgáltatások
  • Fenntartható éghajlati megfigyelések
  • Kutatási célok és szolgáltatások a biztonság és az ellenállóképesség növelése érdekében
  • Új minta a vízgazdálkodásban
  • Katasztrófák kockázatának csökkentése
  • Az óceánok, az időjárás és a klíma kapcsolata
  • Hogyan tudunk megfelelni az új kihívásoknak?

A kiadványban külön fejezetet szentelnek a WMO költségvetésének, létszámának és szervezeti felépítésének bemutatására is.


Petteri Taalas, a WMO főtitkárának előszava

"A 2016-os év időjárása és éghajlata rendkívüli volt. Az év folyamán számos regionális és globális rekord dőlt meg. 2015-ben a globális átlaghőmérséklet emelkedése az iparosodás előtti szinthez képest elérte az 1°C-ot, ezt követően 2016-ban a felmelegedés mértéke már meghaladta az 1,1 °C-ot. A súlyos aszályok és árvizek – részben a 20152016-os El Niño jelenségnek köszönhetően – a Föld számos régióját érintették. Pusztító trópusi viharok csaptak le mind a karibi mind a csendes-óceáni térségre, köztük a Matthew hurrikán, mely emberáldozatokat is követelt Haitin.

Három fontos üvegházhatású gáz – a szén-dioxid (CO2), a metán (CH4) és a dinitrogén-oxid (N2O) – koncentrációja meghaladta az eddigi legmagasabb értékeket is. A CO2 éves globális átlaga 2015-ben első alkalommal lépte túl a 400 ppm-es szintet, majd 2016-ban új csúcsot ért el. Az üvegházhatást okozó gázok növekvő szintje által létrejött hőtöbblet több mint 90%-a az óceánokban nyelődött el, így hozzájárult a tengerszint emelkedéséhez, a savasodáshoz és a korallfehéredéshez. Az éghajlatváltozás hatása különösen erős volt az Északi-sark vidékén, ahol az év utolsó hónapjaiban a tengerjég kiterjedése szokatlan mértékben lecsökkent, a léghőmérséklet ugyanakkor rendkívül magas volt.

Ezen események és változások határozták meg a Meteorológiai Világszervezet (WMO) és 191 tagországának tevékenységét, még inkább előtérbe hozva a napjaink kihívásaira való gyors reagálás fontosságát. A WMO által összehangolt időjárási, éghajlati és vízgazdálkodási tevékenység minden évben dollár milliárdokat fordít technológiai fejlesztésekre, műszerekre és a több százezres nagyságú szakembergárda és kisegítő személyzet képzésére és fenntartására. Ez teszi lehetővé az élet- és vagyonvédelemi feladatok szakszerű ellátását, és így lehet megfelelő információkkal ellátni a gazdasági és politikai döntéshozókat. Az időjárási, az éghajlati és a hidrológiai előrejelzések és szolgáltatások áthatják életünket és gyakorlatilag minden gazdasági és társadalmi szektor tevékenységét segítik. Ezen információk egyre fokozottabb mértékben képezik az alapját az infrastruktúrába, az iparba és a közszolgáltatásokba történő összegek befektetésének.

Bizonyított tény, hogy meteorológiai tudományra és az időjárási szolgáltatások javítására költött egyetlen dollár legalább 10 dollár értéket állít elő. Azonban ezen információk rendelkezésre állását sokan természetesnek is veszik, mivel a magasszintű szaktudás és az intenzív munka, amelyet a napi előrejelzések és egyéb szolgáltatások előállítására fordítunk, gyakran láthatatlan a felhasználó számára. Valójában az időjárási, az éghajlati és a hidrológiai szolgáltatások alapvető fontosságú közjavak, olyanok, mint az utak és az iskolák, folyamatos karbantartást és beruházást igényelnek. Remélem, hogy a „WMO 2016 Highlights” című kiadvány segít rávilágítani arra a lenyűgöző teljesítményre és hozzáadott értékre, amelyet közösségünk egyenletes színvonalon évről évre nyújt.

A WMO és tagországai továbbra is részt vesznek azokban az egész világra kiterjedő megállapodások végrehajtásában, mint amelyen elsősorban a Párizsi Klímaegyezmény, a Sendai keretrendszer a katasztrófakockázat csökkentésére (20152030) és az ENSZ fenntartható fejlesztési célok. Új termékeket is fejlesztünk, amelyek a sérülékeny közösségeket és a különböző társadalmi és gazdasági ágazatok döntéshozóit segítik. Az emberek folyamatosan javuló szolgáltatásokat várnak, amelyek a biztonságukat szolgálják, és amelyek segítséget nyújtanak a sokféle gazdasági szektornak, és iránymutatást adnak a kormányoknak, a nagyközönségnek és különböző, nagyon speciális igényeket támasztó ügyfeleknek. Meggyőződésem, hogy együttműködve minden tagországunkkal és partnereinkkel ezeket az elvárásokat az elkövetkező években teljesíteni tudjuk."


Kapcsolódó oldalak:


WMO 2016 Highlights