2024. április 25. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2017. április 19. 22:00

Tapadó hó a Normafán

2017 április 19-én téliesre fordult az időjárás. Meteorológus kollégánk személyesen is meggyőződött az áprilisi tél támadásáról. A Normafánál nem csak megörökítette a havas tájat, hanem megmérte a hó sűrűségét és vastagságát is.

Odafelé menet már a Sváb-hegyen összefüggő hóréteget lehetett látni, a Normafán pedig 15-22 cm közötti hóréteg volt 17 es 18 óra között. A vezetékeken is megtapadt a hó, de elég sok hó tapadt az oszlopokra, leginkább a fák lombjára és az ágakra. A tapadó hó veszélyes időjárási jelenség. Többnyire akkor fordul elő, mikor 0 fok felett havazik. Ilyenkor a hópehely egy része elolvad és a vízréteg segíti abban, hogy a tárgyakon, vezetékeken fennmaradjon. Szélsőséges esetekben jelentős (pl. egy 100 m hosszú vezetéken akár fél tonna) hóteher is kialakulhat. Az erős szél ilyen helyzetben elősegíti a hóréteg növekedését és növeli a fakidőlés, vagy vezetékszakadás kockázatát.

A hó szerdán este nagyon magas víztartalmú volt, néhol szinte már latyakos. A tárgyakról vett minták súlya alapján 300-600 kg/m3 között lehetett a sűrűsége, ami nagyon magas, pedig a hó nem volt eljegesedve. A hőmérséklet 0,5 fok körül volt, 96% relatív nedvességgel. Közben erős szél fújt, abban az időben János-hegyen 70 km/h széllökéseket mért a meteorológiai állomás.

Szinte hihetetlen – ha az ember saját szemmel nem látná –, hogy ilyen téli világ tárul a szemünk elé április végéhez közeledve a Budai-hegyekben. Sajnos a látvány mellett az ilyen havazás nagy károkat, áramkimaradásokat, baleseteket okoz. Az OMSZ dolgozói már több éve foglalkoznak a tapadó hó tulajdonságaival és igyekeznek pontosítani az előrejelzéseket és a veszélyjelzési küszöböket.