2024. április 19. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2017. február 17. 15:50

Kutatók a Balaton jegén – tavi üledékminták is segíthetnek a klímaváltozás megértésében

Az utóbbi évek enyhe telei után idén újra befagyott a Balaton – az időjárási helyzet a tudósoknak is kedvezett. Kihasználva, hogy a tó jege elérte a 30 cm-es vastagságot, az MTA kutatói fúróexpedíciót szerveztek a jégre. A tavi üledékek, így a Balaton üledékének a vizsgálatával ugyanis jobban megismerhetők a földtörténeti közelmúltban lejátszódott éghajlati változások, egyben a jelenlegi globális felmelegedés várható hatásainak megértéséhez is közelebb juthatunk.

A tavi üledékek vizsgálata lehetővé teszi az éghajlati fluktuációk megismerését, ezért – miután a Balaton jege elérte a biztonságos vastagságot – az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézetének, az MTA-MTM-ELTE Paleontológiai Kutatócsoportjának és az MTA Atommagkutató Intézetének munkatársai (Tóth Mónika, Magyari Enikő, Braun Mihály) fúróexpedíciót szerveztek a jégre. Az expedíció célja a tavi üledék mintavételezése és a múlt éghajlatának rekonstrukciója volt.

A kutatók – a siófoki vízirendészet munkatársaival együttműködve – három napig dolgoztak a Balaton jegén, Balatonudvari és Balatonszárszó közt. A mintavételezéshez szükséges nagy mennyiségű felszerelést szánokon húzva juttatták el a parttól 2–4 km távolságban elhelyezkedő fúráspontokhoz, melyek kijelölése során arra törekedtek, hogy illeszkedjenek a tavon végzett korábbi történeti kutatásokhoz.

A kutatást az MTA Ökológiai Kutatóközpont GINOP-2.3.2-15-2016-00019 „Ökoszisztémák fenntartható működtetése – felfedezésekkel a klímaváltozás, a tájhasználat és az inváziók hatásának mérsékléséért” című projektje finanszírozza.

Forrás: MTA


Mintavétel a befagyott a Balatonon (fotó: Tóth Mónika)