2024. április 25. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. december 22. 10:05

Szarkalábak a hidegpárnán

Bár a napokban hazánkban uralkodó hidegpárnás helyzet látszólag nem sok vizuális izgalmat ígér, a műholdképeket böngészve azonban érdekes jelenségeket figyelhet meg az ember. A szinte homogén fehér, mozdulatlan fehér lepel felszínén ugyanis időnként sötét csíkozások, "szarkalábak" jelennek meg. A jelenség magyarázata egyszerű: a troposzféra tetején kialakuló kondenzcsíkok árnyékot vetnek a hidegpárna viszonylag sima felszínére.

Különösen látványos volt mindez a tegnapelőtti napon, amikor is a kora délutáni órákban két, egymással párhuzamos hosszú sötét csík jelent meg a műholdképen az ország délnyugati harmada fölött, amelyeket egy rájuk merőleges, rövid sáv is keresztezett. A jelenség nagyjából egy órán keresztül tartott, majd ahogy a kondenzcsíkok szétterültek, az árnyékok is egyre elmosódottabbá váltak. A kondenzcsíkok jelenlétét fotók is alátámasztják, amelyeket a hidegpárnából kilógó magaslati pontokból készítettek délies irányban a jelenség kialakulásával egy időben. Munkatársunk, Kolláth Kornél a Pilis-tetőről, Kováts Péter pedig a Börzsönyből örökítették meg a felhőket. A csíkozás egyébként a mai nap is jellemző, jelenleg is számtalan jellegzetes árnyék figyelhető meg a műholdképeken. 


Látható tartományban készített műholdkép tegnapelőtt 12:10-kor (UTC-ben).
A piros nyilak mutatják a kérdéses párhuzamos csíkokat. A két piros karika a vizuális megfigyelők helyét jelölik (Pilis-tető és Börzsöny)


A párhuzamos hosszanti és a rájuk merőleges rövid kondenzcsík képe a Pilis-tetőről. Fotó: Kolláth Kornél


A kondenzcsíkok a Börzsönyből. A távolban a Pilis-tető gerince bukkan ki a felhőből. Fotó: Kováts Péter


Kondenzcsík árnyékok a ma délelőtti műholdképen