2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. december 23. 18:34

Zúzmarás, ködös napok a Kőszegi-hegységben

A december közepi átmeneti peremciklonos napok után ismét erőtejes és tartós anticiklon telepedett a Kárpát-medencére, így az elmúlt napokat szinte az egész országban borult, párás, helyenként ködös idő jellemezte, egész napos fagyokkal. Kisebb területeken ugyanakkor havazás tette hangulatosabbá a borongós időt. Kivételt a magasabb hegycsúcsok jelentettek, melyek kilógtak az alacsonyszintű rétegfelhőzetből, így ott napos idő uralkodott.

Így volt ez a Nyugat-Dunántúl „fellegvárával”, a Kőszegi-hegyéggel is, melyet kétszer is felkerestem. Elsőként december 21-én, és akkor nem is egyedül, K. Csaba ismerősömmel autóztunk fel a ködréteg fölé (Kendig-csúcs környéke, kb. 720–750 m), majd onnan egy kisebb gyalogtúrát tettünk az Írott-kőre. A kilátóból pazar látványt nyújtott az éppen alattunk hullámzó ködtenger, a távolban pedig a ködréteg feletti igen száraz, tiszta levegőnek köszönhetően kitűrően látszottak az Alpok csúcsai (Hochwechsel, Schneeberg) is (1-4. kép).

Csaba egy videó-összeállítást is készített a kilátóból, melyben a felvételek 4-szeres gyorsításban szerepelnek. Így még inkább visszaköszön, ahogy a ködréteg a domborzat által befolyásolva hullámzóan mozog.


Ezt követően december 23-án is meglátogattam a hegyet. Akkor az északról súroló gyenge hidegfront miatt lejjebb ereszkedett a ködfelhőzet, illetve kora délelőtt még Velem határában is kisütött kicsit a nap, így 650 m felett elolvadt az addigra kialakult vaskos zúzmararéteg. 600 m környékén azonban még temérdek zúzmara fogadott. A legtöbb fát 4–5 cm vastagon borította a fehérség, az időközben lehulló zúzmara pedig a talajon helyenként kb. 1 cm-es réteget alkotott (5-10. kép).

Hérincs Dávid 
MET-ÉSZ észlelő   


1. kép


2. kép


3. kép


4. kép


5. kép


6. kép


7. kép


8. kép


9. kép


10. kép