2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. augusztus 15. 16:12

Cikk a regionális előrejelzés során használt kezdeti- és peremfeltételek teszteléséről

Regionális ensemble előrejelzés során használt kezdeti- és peremfeltételek – OMSZ-os kollegák által végzett – teszteléséről angol nyelvű tanulmány jelent meg a negyedévente készülő ECMWF Newsletter nyári számában.

letöltés [pdf: 3371 KB]

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál futó ALADIN és AROME regionális numerikus modellek fontos jellemzője, hogy szükség van a korlátos tartományaik peremén zajló folyamatok pontos ismeretére, leírására. Ezeket az ún. peremfeltételeket globális modellekből érkező információkon keresztül tudjuk megadni. Az ALADIN ensemble rendszerünknél lokális adatasszimiláció hiányában a kezdeti feltételeket is hasonló módon, globális mezők interpolálásával és kivágásával nyerjük.

Ensemble rendszerünk kezdeti- és peremfeltételeit eddig a francia globális ARPEGE ensemble modell szolgáltatta, ám a közelmúltban lehetősünk nyílt az ECMWF ensemble használatának tesztelésére.

A cikk első része rövid áttekintést nyújt az Országos Meteorológiai Szolgálatnál zajló regionális ensemble előrejelzői tevékenységről. Ezután bemutatjuk az ECMWF ensemble rendszeréből érkező peremfeltételek felhasználásának technikai hátterét.

A cikk második része már ezen peremfeltételek előrejelzésekre gyakorolt hatását részletezi. Először különböző mérőszámok segítségével hasonlítjuk össze az operatív és teszt rendszerünket. Ebből látható, hogy a sokasági előrejelzések egyes tagjai jobb minőségűvé válnak az ECMWF peremfeltételeknek köszönhetően, ugyanakkor a tagok közti különbség csökken is, vagyis mérséklődik a sokaság szórása. Ezután egy januári helyzeten mutatjuk be, hogy a különböző peremfeltételeket használó verziók és az ECMWF ensemble előrejelzés hogyan képesek a nagycsapadékos eseteket előrejelezni, illetve a különösen veszélyes, vegyes halmazállapotokat (pl. ónoseső, tapadóhó) és azok bizonytalanságát leírni.

A cikkhez kapcsolódó és egyéb tesztjeink is arra motiválnak, hogy az OMSZ regionális ALADIN ensemble rendszerében a későbbiek során az ECMWF kezdeti- és peremfeltételeket vezessük be operatívan is.


Kapcsolódó oldalak: