2024. március 28. csütörtök
Tanulmányok

HungaroMet: 2016. november 3. 17:26

Trükkös Trixie, avagy mit keres egy trópusi vihar a Földközi-tengeren?

Amikor a híradóban halljuk, hogy a karibi térségben, vagy éppen a Fülöp-szigetek környékén hurrikánok, tájfunok pusztítanak, akkor a hagyományos trópusi ciklonokra kell gondolnunk, melyek a meleg, trópusi óceánok felett jönnek létre örvénylésbe kezdő zivatarrendszerekből. Létezik ugyanakkor egy másik út is a trópusi ciklonok kialakulásához, melynek egyik szintén híres képviselője az idei atlanti hurrikánszezont már januárban megnyitó Alex hurrikán volt. Ebben az esetben mérsékelt övi ciklonok alakulnak át szubtrópusi, majd trópusi ciklonná a mérsékelt és a szubtrópusi övezet határvidékén.

Hérincs Dávid meteorológus hallgató


Hasonló ciklonok a Földközi-tenger felett is megjelennek néha, ám ezek már kevésbé szerencsések, mivel itt jelenleg nincs olyan szervezet, mely hivatalosan besorolná őket, mint például az Atlanti-óceánon az amerikai Hurrikánközpont. A helyzetet pedig tovább nehezíti, hogy a Földközi-tenger önmagában sajátos ciklonfajtával, a mediterrán ciklonnal rendelkezik, mely gyakran egyszerre hordoz magában mérsékelt övi és trópusi jellemvonásokat. Ritkán azonban olya körülmények állnak fent, hogy a ciklon teljes mértékben trópusivá tud alakulni. Így volt ez például 2011. november elején a Rolf nevű vihar esetében, és ugyanez történt Trixie-vel is majdnem pontosan öt évvel később.

Azt, hogy a Trixie név pontosan honnan származik, homály fedi. Bár ez nem csoda, hiszen az időpontja alapján valószínűleg az angolszász halloween-i szokás ihlette (trick or treat). Mindenesetre az biztos, hogy olyan jól sikerült neki trópusi ciklonnak öltöznie halloween előestéjén, október 30-án, hogy az is lett. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük szépen sorban az eseményeket.

A ciklon kiváltója az október 26-án észak felől a tenger fölé érkező hűvösebb légtömeg volt, melynek következtében másnapra virradóan meg is született Trixie a Tirrén-tenger felett, még hagyományos, frontokkal rendelkező mediterrán ciklonként. Tőle északra ugyanakkor egy igen masszív anticiklon épült ki, így maga a ciklon teljesen önálló maradt, nem került kapcsolatba az Észak-Európában vonuló ciklonokkal. Sőt, az anticiklonnak köszönhetően délebbre, a Jón-tenger fölé kényszerült, ahol a következőkben lelassult. Ez volt a szerencséje, hiszen itt még 24-25 °C körüli volt a tengervíz hőmérséklete. Ennek köszönhetően már 28-án jelentős zivatarképződés zajlott a ciklonban, mely késő délutánra többé-kevésbé koncentrált lett a ciklon körül (1. ábra). A műholdas adatok alapján Trixie 29-ére virradó éjszaka szubtrópusi ciklonná alakult, amint a frontális struktúrája gyengülni kezdett, ellenben a központja körül tartóssá vált a konvekció (2. ábra).

 1. ábra

1. ábra
Trixie még mérsékelt övi (mediterrán) ciklonként, de már szervezett konvekcióval a központja körül
október 28-án 14:00 UTC-kor

 2. ábra

2. ábra
Trixie szubtrópusi ciklonná alakulva, kiterjedtebb és még szervezettebb zivatarokkal 29-én 07:00 UTC-kor


Az átalakulás után Trixie 29-étől 30-án délelőttig fokozatosan vesztett erejéből. Ez a mérsékelt övi ciklonokból létrejövő szubtrópusi ciklonoknál megszokott dolog, de ehhez még hozzájött az is, hogy Trixie addig „pancsikolt” szinte egy helyben a tenger felett, hogy a hullámzás révén kissé lehűtötte azt maga körül. Ez abból is valószínűsíthető, hogy az erősebb zivatarképződés csak 30-án délután tért vissza, amikor Trixie egy kelet-európai ciklon áramlási rendszerével már kissé kölcsönhatásba kerülve megindult kelet felé. Eközben azonban a korábbi frontális maradványfelhőzet teljesen a múlté lett, így a ciklon egyre inkább trópusi karakterisztikát vett fel (3. ábra). Ezen már a NOAA trópusi ciklonok erősségét műholdas adatok alapján (úgynevezett Dvorak-módszerrel) becslő szervezetének is megakadt a szeme, és délben hivatalosan is trópusi rendszernek minősítették Trixi-t, trópusi depresszió erősséggel.

3. ábra
3. ábra
Trixie trópusi depresszióként október 30-án 12:00 UTC-kor


Látszott ugyanakkor, hogy Trixie-nek mindent bele kell adnia, ha ki akarja mutatni a foga fehérjét, ugyanis igencsak közeledett már feléje egy hidegfront északról, ő pedig előtte egyre gyorsabb sebességgel közeledett a görög szigetvilág felé. De nem is volt rest, az esti órákban hamar szervezett konvektív magot alakított ki maga körül, a 23-24 °C-os vízhőmérséklet ellenére viszonylag erős zivatarokkal, -55, -60 °C körüli felhőtetőkkel (4. ábra). Bár a NOAA becslés mindvégig trópusi depressziónak mutatta, valószínűsíthető, hogy ekkor már elérte a trópusi vihar erősséget. Az éjszaka második felére aztán Trixie egy szemszerű képződményt is kialakított, noha ekkor a felhőtető-hőmérséklet már magasabb, -40, -50 °C körüli volt csak, tehát a zivatarok erőssége csökkent benne (5. ábra).

 4. ábra
4. ábra
Trixie már trópusi viharként, szervezett és viszonylag erős konvekcióval 30-án 20:00 UTC-kor
(kis kivágat: felhőtető-hőmérsékleti műholdkép)

5. ábra
5. ábra
Trixie október 31-én 04:30 UTC-kor, amint egy jól fejlett szemszerű képződményt alakított ki, noha
a konvekció erőssége már csökkent (kis kivágat: felhőtető-hőmérsékleti műholdkép)


Trixie a reggeli órákban érte el legnagyobb erősségét, erős trópusi viharként. Reggel és délelőtt Kythira településen többször mértek a trópusi vihar erősségnek megfelelő 63 km/h-t meghaladó átlagszelet. A legerősebb szélsebesség 80 km/h volt, melyet már hurrikán erejű, 122 km/h-s széllökés kísért. A leghasznosabb szolgálatot azonban a szintén ez időben készült műholdas mérés tette, mely alapján a ciklon nyugati oldalán a 100 km/h-t is elérte a legerősebb átlagszél. Trixie délelőtt azonban szinte azonnal gyengülni kezdett, hiszen időközben megérkezett hozzá a hidegfront, illetve ő is megérkezett Kréta közelébe (6. ábra). A nap második felében teljesen beleolvadt a hidegfrontba, így annak egyfajta peremhullámaként, mérsékelt övi ciklonná visszaalakulva folytatta igencsak meggyorsult útját kelet felé, ahol november 1-jén végül feloszlott.

6. ábra
6. ábra
Trixi gyengülőben Kréta partjainál október 31-én 08:00 UTC-kor


Az említett műholdas mérések nem csak a ciklon pontos erősségének, hanem a típusának meghatározásában is segítségre voltak. 28-a és 31-e között összesen 4 olyan mérés állt rendelkezésre, mely a ciklon teljes áramlási rendszerét lefedte (7. ábra). Ezek alapján kitűnően látszott, hogy 28-án délelőtt még mérsékelt övi struktúrával rendelkezett Trixie, melyet az aszimmetrikus, frontális „törésekkel” és ezek mentén markáns szélsebesség-eltérésekkel rendelkező szélmező jelenített meg. Estére viszont már jóval szimmetrikusabb lett a szélmező, bár a legerősebb szél még mindig a ciklon északi oldalára koncentrálódott. A 30-ai képkocka már a szubtrópusi és a trópusi stádium közötti átmenetet szemlélteti. Ekkorra a szélmező teljesen szimmetrikus lett, viszont a korábbi okklúziós front konvergencia-maradványa még jól kivehető volt a központtól északkeletre. Emellett ebben az időben nem volt trópusi vihar erősségű szél (barna vagy lila szélzászló) a ciklonhoz kapcsolódóan. 31-én aztán kitűnően megjelent a trópusi jelleg, a szimmetrikus szélmező és a központ közvetlen közelében lévő, kis területre kiterjedő szélmaximum révén.

 7. ábra

7. ábra
Műholdas (ASCAT-A/-B) szélmérések a Trixie ciklonról


Az elsődlegesen rendelkezésre álló adatok alapján elmondható, hogy Trixie valóban nem csak halloween-i jelmezt, vagyis mediterrán ciklonként trópusi jelleget öltött, hanem tényleg végigment az átalakulási folyamaton, és 29-én szubtrópusi, majd 30-án trópusi ciklonná alakult. Ezen adatok alapján már elkészíthető volt a ciklon intenzitás-becslése is, mely a kevés érintett szárazföld miatt főként a műholdas méréseken alapul, ahogy az adott pozíciók becslése is (8. ábra).

8. ábra
8. ábra
Trixi becsült 6 óránkénti pozíciója és erőssége


Végezetül néhány műholdkép-animáció egy videóba összefűzve:

 

Források: