2017. május 24. szerda
Időjárási helyzet

OMSZ: 2017. május 24. 11:33

Hidegfront, lehűlés

Az átvonuló hidegfront mögött északnyugati áramlással az ilyenkor szokásosnál hűvösebb, változó nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk.

OMSZ: 2017. május 23. 10:27

Záporok, zivatarok

Szerdán hidegfront éri el a Kárpát-medencét. Az ezzel érkező hideg levegő stabilizálja a légállapotot, átmenetileg megnyugszik a légkör. Addig viszont a nagy nedvességtartalmú, labilis légtömegben ismétlődő jelleggel kell záporokra, zivatarokra számítani, amelyeket felhőszakadás és jégeső is kísérhet.

OMSZ: 2017. május 22. 11:24

Anticiklon peremén

Európa középső része fölött anticiklon található, a Kárpát-medence ennek peremén helyezkedik el. Egy kisebb magassági hideg teknő hatására labilisabbá válik felettünk a légkör, így összességében több helyen kell záporra, zivatarra számítani.

OMSZ: 2017. május 21. 10:15

Napos idő, napközben itt-ott zivatarok

Nyugat-Európa fölött anticiklon található, a Kárpát-medence ennek peremén helyezkedik el. Labilis a légállapot, ami kedvez a zivatarok kialakulásának. Alapvetően a szélmezőben megfigyelhető, a medence középső részén húzódó konvergenciazóna helye határozza meg, hogy hol pattannak ezek ki.

OMSZ: 2017. május 20. 10:20

Elszórtan zápor, zivatar

Nyugat-Európa fölött anticiklon helyezkedik el. A légköri képződmény peremén vasárnap északi áramlással váltakozó nedvességtartalmú, labilis egyensúlyi állapotú levegő érkezik a Kárpát-medencébe, a megnövekvő gomolyfelhőzetből elsősorban keleten alakulhat ki elszórtan zápor, zivatar.

OMSZ: 2017. május 19. 10:28

Pénteken napos idő, szombaton záporok, zivatarok

Ma alapvetően anticiklon alakítja időjárásunkat, nyáriasan meleg idő várható. Holnap nyugat felől hidegfront érkezik, záporok, zivatarok alakulnak ki. Főként a Dunántúlon erős, viharos lesz az északnyugatira, északira forduló szél. 

OMSZ: 2017. május 18. 10:52

Napos, nyáriasan meleg idő

Továbbra is anticiklon alakítja időjárásunkat, hatására napos, száraz idő várható, keleten lehet több a gomolyfelhő. A Kárpát-medencétől keletre, illetve nyugatra elhelyezkedő hidegcseppek péntek estig még nem érintik térségünket.

OMSZ: 2017. május 17. 10:37

Napos idő gomolyfelhőkkel

A Kelet-európai-síkság felett van annak az anticiklonnak a középpontja, amelynek peremén száraz léghullámok érik el a Kárpát-medencét. Az időjárási frontok elkerülik térségünket: napos, száraz idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel, kora nyárias hőmérsékleti értékekkel.

OMSZ: 2017. május 16. 19:22

Száraz, napos idő gomolyfelhőkkel

Magassági gerincnek és anticiklonnak köszönhetően leszálló légmozgások alakítják időjárásunkat. A napsütés hatására gomolyfelhők képződnek, amely nem nőnek túl nagyra, így a belőlük kialakuló konvektív csapadéknak (záporesőnek) igen kicsi (< 10-15%) az esélye. 

OMSZ: 2017. május 16. 10:02

Májusi meleg

A Kárpát-medencétől nyugatra elhelyezkedő anticiklon peremén ma még labilisabb és nedvesebb, holnap már szárazabb léghullámok érik el térségünket. Időjárási frontok elkerülik térségünket.

Cikkek száma: