2018. június 19. kedd
Időjárási helyzet

OMSZ: 2018. június 19. 11:45

Meleg idő elszórtan záporral, zivatarral

Nyugat felől magasnyomú légköri képződmény nyúlik be térségünk fölé, a frontok tőlünk messze északra vonulnak. Ma a Kárpát-medence középső részén, szerdán hazánk déli felén lesznek kedvezőbbek a feltételek elszórt záporok, zivatarok kialakulásához. Kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés.

OMSZ: 2018. június 18. 11:35

Kissé erősödik a nappali felmelegedés

Térségünk nyugati magasnyomás peremén helyezkedik el. Kedden kelet felől 1-2 fokkal melegebb levegő éri el térségünket, és a medence középső területein lévő összeáramlási zónában zápor, zivatar is kialakulhat.

OMSZ: 2018. június 17. 14:20

Keleten csapadékos, nyugaton szeles

A Dunántúl időjárását hétfőn a nyugat felől benyúló anticiklon határozza meg, amely a térségben növeli a légnyomás-különbséget, így a szél sebességét is. Ugyanakkor a Dunától keletre kifejezetten magas nedvességtartalmú légtömeg található, hatására erőteljes lesz a felhő- és csapadékképződés, felhőszakadás is kialakulhat.

OMSZ: 2018. június 16. 11:40

A napsütés mellett már csak helyenként lehet zivatar

Hazánktól délkeletre ciklonális mező helyezkedik el, emiatt vasárnap is meleg, váltakozó nedvességtartalmú levegő áramlik térségünk fölé.

OMSZ: 2018. június 15. 10:49

A felfrissülés után ismét melegedés kezdődik

Időjárásunkat az elmúlt napokban alakító sekély ciklon fokozatosan távolodik hazánktól. Ezzel egy időben ismét melegebb légtömegek áramlanak be a Kárpát-medence térségékbe keleti, délkeleti irányból, amely hatására ott ismét labilizálódik a légkör táptalajt nyújtva az újabb záporok, zivatarok kialakulásának.

OMSZ: 2018. június 14. 10:53

Csökkenő zivatarhajlam

A felettünk lévő sekély ciklon csak lassan változtatja helyzetét, így továbbra is meghatározza a Kárpát-medence időjárását. Azonban a labilitás az ország nagyobbik részén kicsi lesz, már inkább csak az Alföldön lehet elegendő zivatarok kialakulásához.

OMSZ: 2018. június 13. 15:00

Sekély ciklon felettünk

A következő időszakban sekély ciklonális mező alakítja időjárásunkat, emiatt csapadékos időjárásra kell számítani a következő napokban.

OMSZ: 2018. június 12. 13:10

A hőség megszűnik, a zivatarok maradnak

Nyugat felől egy légörvény érte el hazánkat, ezért változékony időre számíthatunk. Többfelé várható zápor, zivatar, heves zivatarok is lehetnek. Visszaesik a hőmérséklet is.

OMSZ: 2018. június 11. 11:35

Kánikula

Kedden még kissé tovább melegszik felettünk a levegő, és főként a délután második felétől az ország északi felén záporra, zivatarra is számítani kell.

OMSZ: 2018. június 10. 11:27

Marad a meleg, és további zivatarokra is számítani lehet

Lényeges időjárás-változás hétfőn még nem várható. Marad a meleg idő, nagyobb eséllyel az ország északkeleti felén számíthatunk záporra, zivatarra.

Cikkek száma: