2024. április 16. kedd
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. március 27. 12:11

A hét végére meleg eső ígérkezik

A nagy területeket érintő belvíz miatt napos, száraz, szeles időre lenne szükség. A számítások szerint azonban a hét második felére újabb jelentős mennyiségű csapadék érkezik. Jó hír, hogy a hőmérséklet viszont tovább emelkedik, és egy hetes időtávra eltűnnek majd az éjszakai fagyok.

Az elmúlt héten kedden hiába léptünk át a csillagászati tavaszba, az időjárás még igencsak télies idővel indult. Sőt, a délkeleti országrészben még pénteken is havazott. A hét elején a nappali maximumok csak 0 Celsius fok közelében alakultak, majd a hét közepén már 5 fokig, a hét végére pedig 5  és 10 fok közé emelkedett a hőmérséklet. Ez utóbbi érték is több fokkal maradt el az ilyenkor szokásos értéktől. A hét elején a sok felhő miatt nem alakult ki -5 foknál erősebb fagy. A hét közepére csökkent a felhőzet, és a leghidegebb reggelen, csütörtökön országszerte -5 és -10 fok között alakultak az éjszakai minimumok. A múlt hét elején még az ország nagyobb részét néhány centiméteres hóréteg fedte, mely csak nagyon lassan, a hét végére olvadt el. Az elmúlt héten a délkeleti határszélen volt jelentősebb csapadék, pont a belvízzel legérintettebb területeken. Arrafelé 5-10 mm között alakult a heti lehullott csapadék mennyisége, míg az ország nagyobb részén 5 mm alatt maradt.

A talaj teljesen telített nedvességgel, a sok csapadék miatt elsősorban az Alföldön tovább nőtt a belvizes területek kiterjedése. A talaj hőmérséklete a fölső 20 cm-es rétegben jelenleg többnyire 4 és 6 Celsius fok között alakul az országban.

A friss NDVI index térképeken egyelőre még sok a felhős, havas, azaz kitakart terület, de az anomália térkép egyértelműen zöld, vagyis az őszi vetések fejlettebbek az átlagosnál.

Az előttünk álló héten tovább melegszik az idő. Szerdán reggelre még előfordulhatnak gyenge fagyok, majd azok is megszűnnek. Napközben pedig általában 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A legmelegebbnek a szombat ígérkezik, akkor helyenként a 20 fokot is elérheti a csúcsérték. A héten általában sok lesz a felhő, túl sok napsütésre nem számíthatunk. Kedden és szerdán még csak kisebb eső fordulhat elő, majd csütörtöktől már jelentősebb eső valószínű. A heti összcsapadék (április 2. reggelig) a jelenlegi számítások szerint többnyire 15 és 25 mm között valószínű. A hét végén sokfelé fokozódik viharossá a légmozgás. A belvízhelyzetben a hét eleji javulás után a hét végére további romlás lehet. A csapadék hőmérséklete főleg a hét végén viszonylag magasnak (8-10 fok) ígérkezik, mely serkentőleg fog hatni a vegetáció fejlődésére.

A talaj hőmérséklete tovább emelkedik majd, a hét legvégére akár már a 10 fokos értéket is elérheti 5 cm-es mélységben.
 
Az őszi vetések sokfelé belvízben állnak, a vizes, sáros talajra gépekkel rámenni nem lehet, így késésben vannak a mezőgazdasági munkák, de késésben van a vegetáció is. A csapadékos idő miatt idén egyelőre nincsenek száraz fű- és bozóttüzek, melyek ilyenkor szoktak előfordulni.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. március 27.