2024. április 18. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. március 12. 16:17

Változékony, tavaszi idő

Sokat változott az időjárási helyzetkép az elmúlt egy hétben. Egy hete még az ország jelentős részét hótakaró borította, és a gyümölcsösökben okozott fagykárok felmérése zajlott. Azóta megérkezett a tavasz, a hó csak az Északi középhegység magasabban fekvő tájain maradt meg, viszont az olvadásból származó magas vízszint, illetve a belvizek okoznak jelentős problémákat a szántóföldeken. Az előttünk álló héten eleinte csak elszórtan, majd a hét második felében már sokfelé kell újabb esőkre, záporokra számítani, majd a hétvégére a téli időjárás is visszatérhet.

A mögöttünk álló hét is csapadékosabb volt az átlagosnál, országosan 5 és 25 mm közötti eső esett. Ez a csapadék már egyáltalán nem hiányzott a földeknek, ahogy a héten érkező sem. Az átlagosnál csapadékosabb február és a múlt heti gyors olvadás következtében országszerte telítettek a talajok, és a mögöttünk álló héten tovább nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, elsősorban az ország déli felén. A jelenlegi meleg időben a vízzel való elöntöttség komoly károkat okoz az őszi vetésekben.

Az átlagosnál jóval melegebb hétvége után a talaj hőmérséklete is sokat emelkedett az egy héttel ezelőtti állapotokhoz képest. Mindenütt kiengedtek a talajok, 5 cm-es mélységben 4 és 10 fok közötti hőmérsékleti értékek a jellemzőek az országban. Nagyobb mélységekben kissé hidegebb a talaj, de fagy nem tapasztalható.

Az előttünk álló hét első felében folytatódik a változóan felhős, de többnyire napos, helyenként záporokkal tarkított időjárás. Csütörtöktől már több felhő valószínű, majd pénteken és szombaton sokfelé kell esőre, záporokra is számítani. A hétvégén egy mediterrán ciklon vonul át fölöttünk a jelenlegi számítások szerint meglehetősen sok csapadékkal. Előreláthatóan 10-30 mm közötti mennyiség várható eleinte eső, majd vasárnap főként a Dunántúlon, havas eső, havazás formájában. A Dunántúlon helyenként 30 mm-t meghaladó csapadék is hullhat.

A hét első felében azonban az ország nagy részén még a talajok átmeneti szikkadása lesz a jellemző, amit a meleg időjárás mellett a helyenként erős, de sokfelé élénk szél is segít. Szélcsendes, illetve mérsékelten szeles időjárásra a legtöbb helyen a reggeli illetve esti órákban lehet számítani.   

A hőmérséklet a hétfői, április közepére jellemző értékek után keddtől kissé visszaesik, és szerdától 8 és 14 fok közötti értékek lesznek jellemzőek a jelenlegi számítások szerint egészen szombatig. Általában az éjszakák is fagymentesek maradnak, bár csütörtök hajnalban az ország északi részén elszórtan kevéssel 0 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. A változás vasárnaptól várható. Ekkor csak nyugaton, majd a jövő hét elején országszerte fagyos éjszakákra kell számítani, de lesznek területek, ahol napközben sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. A fagy mértéke egyelőre elég bizonytalan, a mostani számítások szerint akár -5 fok alá is hűlhet a levegő. Ezzel együtt a talajhőmérsékletben is jelentős visszaesés várható, de nagyobb területre kiterjedő talajfagy nem valószínű. A múlt hét második fele óta tapasztalható meleg időben a növények fejlődése már beindult, a hirtelen jövő, erős lehűlés komoly károkat okozhat elsősorban a gyümölcsösökben.  

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. március 12.