2024. április 18. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. január 22. 13:30

Sokfelé megcsordult Vince

A vasárnapi havazás után hétfő reggelre nagyjából a Tata-Dunaújváros-Hódmezővásárhely-Gyula vonaltól északra összefüggő hóréteg alakult ki (ahogy műholdképünkön látható). Ennek vastagsága a Jászságban helyenként a 10 cm-t is meghaladta (hegyeinkben ettől jóval több van), de jellemzően inkább csak 5 cm körül alakult. Ugyanakkor a Zemplén térségében hómentes területek is maradtak. A hétfői nappali felmelegedés, és a napsütés hatására főleg a déli irányultságú tetőkön a havas területeken megcsordult az eresz. A mai, Vince napi népi megfigyelés szerint így jó bortermésre lehet számítani. Rendszeres szöveges agrometeorológiai elemzéseinkben csak egy hetes időjárás előrejelzésre vállalkozunk, így a szüretig ellőttünk álló hónapok várható időjárásának kedvező vagy kedvezőtlen voltáról tudományos alapon korai lenne írni.

Az elmúlt hét hideg idővel indult, majd enyhébb léghullámok érkeztek, így a hőmérséklet jóval az átlagos fölé emelkedett. A hét végére pedig ismét hűvösebb légtömegek árasztották el térségünket. A vasárnapi havazás előtt főleg a déli határszélen hullott nagy mennyiségű eső: egy viszonylag keskeny sávban hétfőtől péntekig összességében 25 mm fölötti értékek fordultak elő, míg attól északabbra már többnyire 5 mm alatt marad a több napos csapadékösszeg. Ennek következtében az Alföld déli részén belvizes területek is előfordulnak. A talaj országszerte nedves, nagy mélységig jó vízellátottságú. A fölső, nagyjából 50 cm-es réteg gyakorlatilag telített, ennél mélyebben is már csak néhol van némi nedvességhiány. A talaj hőmérséklete 5 cm mélyen 0 és +2, 20 cm mélyen pedig többnyire +1 és +4 fok között alakul az országban, azaz továbbra sincs komolyabb talajfagy. 

Az őszi vetések eddig jól telelnek, erről bővebben előző heti elemzésünkben írtunk. A nappalok intenzíven hosszabbodnak, az előttünk álló hét során újabb 17 perc világosságot nyerünk, a hét végére pedig már bő háromnegyed órával lesz hosszabb a nappal, mint a legsötétebb időszakban volt.

Kedden még sokfelé felhős idő várható, főleg a Dunántúlon és a középső országrészben többfelé, de csak kisebb csapadékkal : eső, ónos eső, havas eső, hó egyaránt előfordulhat. A hét további részén számottevő csapadék már nem valószínű. A heti összcsapadék az országban általában 2 mm alatt marad, csak a Dunántúl északi részén lehet ettől valamivel több. A változó felhőzet mellett napsütésre is lehet számítani, viszont a hét közepétől már ködfoltok is megjelenhetnek. Éjszakánként jellemzően fagyni fog, a minimumok többnyire +1 és -5 fok között (a hóval borított részeken ennél hidegebb is lehet), a maximumok pedig +4 és +9 fok között várhatók. A kedd nappal kissé hűvösebbnek, a péntek pedig enyhébbnek ígérkezik, de nagy hőmérsékleti változás az egyes napok között nem valószínű. A szerda, a csütörtök és a péntek egy kissé szelesnek ígérkezik, de viharossá fokozódó szél a héten nem valószínű. A talaj hőmérséklete alig változik majd a héten, számottevő talajfagy csak északkeleten valószínű. A jelenleg meglévő és a még kedden előforduló hó nappalonként olvadni fog, éjjelre visszafagy, de kiterjedése és vastagsága csökken majd. Mezőgazdasági szempontból kedvező hétre számíthatunk: sem nagy, károsító hideg (ahol lesz -10 fok alatti hideg, ott hó védi a vetéseket) sem tartós nagyon enyhe idő nem várható és a száraz időben a déli területeken meglévő belvizes helyzet is javulni fog, csapadékra pedig jelenleg nincs szükség.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. január 22.