2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. január 1. 13:03

Se hideg, se hó nem jön a földekre

A sokéves átlagok alapján január eleje, közepe szokott az év leghidegebb időszaka lenni. Idén eddig ez nem így van, és a héten sem így lesz, hiszen a legfrissebb előrejelzések szerint a hét végéig folytatódik az enyhe, csapadékos időjárás. Megmarad ugyanis térségünkben az erőteljes nyugatias áramlás, mellyel az óceán felől érkeznek légtömegek térségünkbe.

Ahogy az egész december, úgy az elmúlt hét is az átlagosnál jóval enyhébb időt hozott, mintegy 3-5 Celsius fokkal volt melegebb az átlagosnál. Nagyobb hidegnek, hónak se híre se hamva. Fagymentes éjszakák is előfordultak, csak 30-án reggelre alakult ki többfelé -5 fok körüli fagy. Kisebb eső sokfelé, de jelentősebb mennyiség csak 28-án és inkább csak a Dunántúlon (többfelé zivatarral), ill. 31-én északnyugaton fordult elő. Helyenként 30 mm-t meghaladó mennyiség is összejött a hét során. A december havi csapadékösszeg a Főváros térségét leszámítva általában jóval meghaladta az átlagot, többfelé annak duplája is lehullott. A talaj így már országszerte nedves, egyre nagyobb mélységig jó vízellátottságú. A fölső, nagyjából 50 cm gyakorlatilag telített, ennél mélyebben helyenként még van némi nedvességhiány. A hónap második felére helyenként belvizes területek is kialakultak, ezek kiterjedése azonban lassan csökken. A talaj fölső 20 cm-es rétegének hőmérséklete az elmúlt hét óta alig változott, jelenleg többnyire 2 és 5 fok között alakul az országban. Az őszi vetések jól telelnek, de jól telelnek a kártevők, károsítók is. A belvizes területeken az átmeneti vízborítást a vetések egyelőre átvészelik.

A folytatásban lényeges változás nem várható időjárásunkban. Kedden esős idő valószínű (a nagyobb mennyiség a déli országrészben valószínű), majd átmeneti szünet után szerdán is érkezik egy gyors mozgású csapadékzóna. Pénteken is valószínű eső, de a hét vége már száraznak ígérkezik. A csapadék heti összmennyisége 5 és 15 mm között alakulhat, így a belvizes területek kiterjedése kissé növekedhet a hét során. Enyhe marad az idő, éjszakánként legfeljebb gyenge fagyok fordulhatnak elő. A maximumok pedig többnyire 5 és 10 fok között alakulnak majd, de a hét végére erőteljes felmelegedés látszik, így akkor sokfelé 10 fok feletti értékek is előfordulhatnak. A talaj hőmérséklete eleinte nem változik, majd a hét végére a felszínhez közel kissé emelkedik.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. január 1.