2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. december 4. 13:33

Tovább pótlódik a talaj vízkészlete

Az előttünk álló héten is frontok vonulnak majd térségünkben, így változékony, az átlagosnak nagyjából megfelelő hőmérsékletű, tél eleji időjárás vár ránk a hét végére újabb jelentős csapadékkal.

November jelentős része az átlagosnál enyhébb és csapadékos időt hozott. Az elmúlt héten viszont megérkezett az átlagosnál hidegebb idő is: a nappali maximumok többnyire pár fokkal fagypont fölött alakultak, míg a csütörtök kivételével minden nap jellemzően fagyott reggelre az országban. A hét végén pedig már -5 Celsius foknál nagyobb hidegek is előfordultak. A csapadékos időjárás ugyanakkor folytatódott november végén, december elején is, több front- és csapadékrendszer is átvonult térségünk fölött, melyek újabb jelentős országos csapadékot hoztak. Az eső mellett már sokfelé a hó is megjelent, és helyenként 10 cm-t is meghaladó hóréteg is kialakult. A talaj országszerte nedves, egyre nagyobb mélységig jó vízellátottságú. A fölső nagyjából 50 cm az Alföld déli részének kivételével gyakorlatilag telített, ugyanakkor az ennél mélyebb rétegekben sokfelé még jelentős nedvességhiány van. A talaj fölső 20 cm-es rétegének hőmérséklete egy hét alatt mintegy 3 fokot csökkent, jelenleg többnyire 1 és 4 fok között alakul az országban (a mélyebb rétegek a melegebbek). Az átlagosnál enyhébb és csapadékosabb ősz kedvező körülményeket teremtett az őszi vetéseknek, így azok jól fejlettek.

A hét elején előbb egy hideg, majd kedden egy melegfront okozhat kisebb vegyes halmazállapotú csapadékot. Ugyanakkor jelentős enyhülés kezdődik majd, elsősorban a magasabb légrétegekben. Szerdán, és csütörtökön viszonylag enyhe, csapadékmentes időre számíthatunk. Pénteken markáns frontrendszer érkezik, melynek hatására az újabb csapadék is megérkezik majd, zömében eső, de nyugaton és a magasabb területeken havas eső, hó is hullhat. Éjszakánként sokfelé várható, többnyire gyenge fagy, napközben pedig kevéssel 0 fok fölé emelkedik majd a hőmérséklet. Pénteken valószínű a legenyhébb idő, a déli országrészben akkor 10 fok fölötti maximumok is várhatók. A hét legvégére ismét hideg levegő érkezése valószínű.

A talaj hőmérséklete a felszínhez közel a hét közepén átmenetileg kissé emelkedik, majd ismét csökken. Jelentősebb, tartós fagy azonban egyelőre nem valószínű. Az éjszakai fagyok nappali fölengedésének és az újabb csapadéknak a hatására a talaj továbbra is sáros lesz.

Az őszi talajművelés során fokozott figyelmet kell fordítani a talaj vízbefogadó és tározó képességének növelésére a talaj lazításával, ill. az esetleges téli-tavaszi belvíz kialakulásának lehetőség szerinti megelőzésére a szántás mélységének optimális megválasztásával (eketalp betegség), a fölösleges csapadékot elvezető vápák, csatornák tisztán tartásával.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. december 4.