2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. november 27. 14:11

Beköszönt a tél

A hétvégén hazánk fölött átvonult hullámzó frontrendszer hidegfrontja országszerte lehűtötte a levegőt, ugyanakkor megszüntette a ködös, párás időt, ami tartósabban egyelőre nem is tér vissza. A hét közepén és várhatóan a hét végén is egy-egy fölöttünk áthaladó ciklon hatására csapadékos időre van kilátás többfelé hóval.

A hétvégén országszerte 2 és 20 mm közötti csapadék hullott, sokfelé 10 mm fölötti összeg, csak északon, északnyugaton illetve Baranyában esett kevesebb. Ebből adódóan a talaj felső 50 cm-es rétege többnyire nedves, sáros. Az Alföld nagy részén azonban csak a felső talajrétegre jellemző a nagy nedvességtartalom, itt bőven van még hova leszivárognia a további csapadéknak. Főként délnyugaton és az északi középhegységben telített a talaj, ezeken a területeken a mélyműveléses munkák során fokozott figyelmet kell fordítani az esetleges téli-tavaszi belvíz kialakulására, annak lehetőség szerinti megelőzésére a szántás mélységének optimális megválasztásával (eketalp betegség), a fölösleges csapadékot elvezető vápák, csatornák tisztán tartásával.

Az eddigi enyhe, nedves időjárás következtében az őszi vetések jellemzően jól fejlettek. A talaj felszín közeli részének hőmérséklete egyelőre 7 fok körül alakul, a hét közepére azonban jelentősen visszaesik, 1-4 fok közötti értékekre.

A hét első napjaiban még napos, legfeljebb fátyolfelhős, száraz időben lehet dolgozni a földeken. Szerdán már megvastagszik a felhőzet, és északnyugat felől napközben a Dunántúlon, majd este a keleti országrészben is elered az eső, ami eleinte északon, majd csütörtökön a Dunántúl nagy területein, majd a középső országrészben is havazásba megy át. A Tiszántúlon főként eső valószínű. Csütörtökön napközben északnyugat felől szűnik meg a csapadék. Összességében a hét közepén 10 és 25 mm közötti összegekre lehet számítani, és elsősorban az északi országrészben néhány centis összefüggő hótakaró is kialakulhat. Pénteken átmenetileg felszakadozik a felhőzet, nyugaton hosszabb, keleten rövidebb időszakokra a nap is kisüt. A jelenlegi számítások szerint szombaton újabb ciklon éri el hazánkat, ami a hétvégén ismét borult, csapadékos időt okoz újabb 10-20 mm-nyi csapadékkal, aminek már nagyobb része hó formájában várható. A növényvédelmi permetezésekre főként a kedd délután és a pénteki nap lesz alkalmas, ekkor mindenütt gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

A hőmérséklet jelentősen visszaesik a múlt heti értékekhez képest. Keddtől fagyosak lesznek a hajnalok, a héten többször is -5 fokig vagy ez alá csökken a hőmérséklet. Kedden napközben még 3-8 fokig melegszik a levegő, de napról-napra hűl az idő, és a hétvégén már a kora délutáni órákban is csak 0 fok körül alakul a hőmérséklet.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. november 27.