2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. november 20. 12:39

Enyhülés csapadékkal és sáros talajjal

Kedden sokfelé kisebb csapadék, szerdától szárazabb, enyhébb idő, a hét végére újabb csapadék - tömören így lehetne összefoglalni az előttünk álló hét időjárását.

Az elmúlt hét első napjaiban sokfelé hullott az országban 10 mm-t meghaladó csapadékmennyiség. A hét közepi szárazabb idő után péntektől ismét többfelé hullott eső, de jellemzően 5 mm alatti mennyiségben. A hét végi lehűlés hatására az Északi-Középhegységben a magasabb részeken már hó is hullott. A talaj országszerte nedves, egyre nagyobb mélységig jó vízellátottságú. A fölső néhányszor 10 cm az északnyugati országrész kivételével szinte telített, de főleg az Alföldön 50 cm-nél mélyebben még jelentős nedvességhiány van. Ugyanakkor délnyugaton gyakorlatilag 1 m mélységig átnedvesedett a talaj. A hőmérséklet az átlagos körül alakult az elmúlt napokban. A múlt hét közepén, és a hét végén sokfelé volt fagy reggelre. Délutánonként jellemzően 5 és 10 fok között alakult a csúcsérték. A talaj hőmérséklete 5, 10 és 20 cm mélyen egy hét alatt mintegy 3 fokot csökkent, jelenleg többnyire 3 és 7 fok között alakul az országban (a mélyebb rétegek a melegebbek). Az eddigi kedvező körülmények (az ősz eddig eltelt része az átlagosnál enyhébb és csapadékosabb volt) hatására az őszi vetések jól fejlettek. Az őszi talajmunkák a sokfelé sáros talaj miatt viszont nehezen végezhetők.

Kedden egy melegfront hatására sokfelé kell csapadékra számítani: jellemzően esőre, de északkeleten, és a hegyekben hó is valószínű. A csapadék összmennyisége szerda délig nagyrészt 5 mm alatt marad. A délnyugati országrész akár teljen ki is maradhat a csapadékból, északnyugaton viszont akár 10 mm-nél is több eshet. Szerdára megszűnik a csapadék és jelentősen enyhül az idő. A legszebb idő szerdán és csütörtökön alakulhat ki, amikor az ország jelentős részén napsütés is valószínű és a hőmérséklet a déli országrészben akár a 15 fokot is elérheti. Északkeleten már szerdától-csütörtöktől, másfelé inkább majd péntektől számíthatunk borongós, párás, ködös időre helyenként ködszitálással. Számottevő fagy a héten nem valószínű, a minimumok eleinte 0 fok körül, majd inkább kevéssel a fölött alakulnak majd. A borongós időben pedig a maximumok többnyire 5 és 10 fok között maradnak, csak az egyre kevesebb napos terület melegszik föl ettől jobban. A hét legvégére újabb frontrendszer várható csapadékkal és lehűléssel. A talaj hőmérséklete a felszínhez közel a hét közepén átmenetileg kissé emelkedik, 10 cm alatt stagnálás valószínű. Szerdától a csapadékmentes, eleinte még szeles és részben napos időben a talaj fölső rétege kissé szikkadni kezd, viszont a ködök megjelenésével ismét sokfelé sáros lesz.
 
Az őszi talajművelés során fokozott figyelmet kell fordítani a talaj vízbefogadó és tározó képességének növelésére a talaj lazításával, ill. az esetleges téli-tavaszi belvíz kialakulásának lehetőség szerinti megelőzésére a szántás mélységének optimális megválasztásával (eketalp betegség), a fölösleges csapadékot elvezető vápák, csatornák tisztán tartásával.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. november 20.