2024. április 19. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. október 23. 18:24

Nagy eső áztatta a földeket

Az esős idő után lassan megnyugszik a légkör térségünkben, majd a hét végére ismét változékonyabbra fordul az idő és a hét közepi enyhülés után akkor jelentős lehűlés is valószínű.

Október első kétharmada nagyrészt csendes, meleg, de száraz idő hozott. Számottevő csapadék csak a hónap legelején fordult elő, az is csak az ország nyugati és északi részén. Így az átlaghoz képest jelentős csapadékhiány keletkezett. A talaj egyre mélyebb rétegben kiszáradt, az őszi vetések is egyre jobban igényelték a nedvességet. A vasárnap érkezett légörvény ezt a hiányt a legtöbb helyen bepótolta (helyenként csak enyhítette), hiszen már hétfő reggelig nagyrészt 20-40 mm, 10 Celsius fok körüli hőmérsékletű csapadék hullott le az országban. Ettől kevesebb csak az északnyugati és északkeleti határszélnél fordult elő. Hétfőn napközben pedig még sokfelé újabb jelentős mennyiség érkezett. A talaj hőmérséklete meglehetősen egységesen 5, 10 és 20 cm mélyen is többnyire 10-14 fok között alakul az országban, ami magasabb az ilyenkor szokásos értéknél.

Legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképeink szerint erdővel borított középhegységeinkben még nagy a zöldtömeg aránya. Az utóbbi napokban azonban sokat színesedtek az erdők, és ezeken a területeken is jelentősen csökkent a vegetációs index értéke. 8 nap alatt a legnagyobb csökkenés a Cserehát, a Dunakanyar, a Vértes és az Északi-Bakony erdeiben történt. Ennek oka valószínűleg az, hogy arrafelé sekély a talaj, mely a száraz időben egyre jobban kiszáradt, így a jellemző helyi cserje és fafajok levelei más vidékeknél hamarabb kezdtek színesedni, hullani. Az NDVI anomália térképünkön is ezek a területek lógnak ki negatív irányban, ez valószínűleg a szárazság számlájára írható. Ugyanakkor az őszi vetések egyre jobban zöldellnek, ez az országos eső után még kifejezettebb lesz.

Keddre mindenhol megszűnik a csapadék, egyre nagyobb területen süt majd ki a nap, az északi szél viszont sokfelé lesz viharos. Szerdán és csütörtökön a változó felhőzet mellett napsütés is várható, csapadék viszont nem. A hőmérséklet csúcsértéke csütörtökön a 14, 19 fokot is eléri majd. Péntektől ismét frontok érkeznek térségünkbe, többször és többfelé várható eső, de nagyobb mennyiség csak vasárnap hullhat. Szombattól a viharossá fokozódó északnyugati széllel hideg levegő árasztja el a Kárpát-medencét, így a hét legvége és a jövő hét eleje kifejezetten hidegnek ígérkezik. A talaj hőmérséklete a héten eleinte csak lassan, majd a hét végétől erősen csökken majd.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. október 23.