2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. szeptember 25. 14:50

Szárazabb időben lehet folytatni a mezőgazdasági munkákat

Az időjárásunkra napok óta hatással lévő légörvény lassan nyugat, északnyugat felé távozik térségünkből, illetve jelentősen veszít erejéből, és a hét nagy részében egy Észak-Európa fölött elhelyezkedő, nagy kiterjedésű anticiklon alakítja időjárásunkat. Ezért szárazabb, eleinte kicsit melegebb időben lesz részünk, bár a hét második felében ismét lehűlés veszi kezdetét.

Az elmúlt egy hétben a Dunántúl legdélebbi részének kivételével országosan bőséges csapadék hullott, jellemzően 20 és 50 mm közötti mennyiség, és ezúttal a korábban száraz Tiszántúlon is 40 mm körüli mennyiség esett. A hét első fele a Dunántúlon, míg második fele a keleti országrészben volt csapadékosabb. Az elmúlt 30 nap csapadékösszegeit nézve, kevés foltszerű kivételtől eltekintve országszerte jóval több esett a sokéves átlagnál. Ebből adódóan a talaj felső 20 cm-es rétege mindenütt nedves, a felszínen sáros, de a középső talajrétegek is átnedvesedtek a középső országrészben valamint a Dunántúl nagy részén, Zala és Vas megyében pedig, ahol a legtöbb eső esett, a mélyebb talajrétegek is nedvesek. A következő napokban is a Nyugat-Dunántúlon várható leginkább csapadék, ott foltokban belvizes területek is megjelenhetnek, de az ország nagy részén a talaj száradására lehet számítani.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és nyugaton 1450-1500 foknap körül, az Alföldön pedig 1550-1650 foknap körül alakulnak. Ezek 200-250 foknappal az átlag fölötti értékek, emiatt jár előrébb a termésérés. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2016-os mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint jóval az átlag fölött, délen a tavalyi értékeket is meghaladva járnak a hőösszegek.

Legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképünkön jól látszik, hogy tovább csökkent hazánkban a zöld tömeg aránya. A szántóföldeken és a gyümölcsösökben egyaránt a betakarítás zajlik, elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben nagy még a zöldtömeg aránya. Az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe szerint a legnagyobb zöldtömeg csökkenés az Alföld és a Dunántúl keleti felén következett be. Az ősz beköszöntével megjelentek a térképen fehér foltok is a tartós felhőzet miatti adathiány következtében.

Az előttünk álló hét első felében kell több felhőre számítani, ekkor napos, és erősen felhős területek és időszakok váltakoznak, majd csütörtöktől több lesz a napsütés, amit főként fátyolfelhők zavarnak majd. Az elmúlt két héthez képest jelentősen szárazabb időre van kilátás, az ország nagy részén csak elszórtan fordul elő kisebb eső, zápor a hét első felében, a Dunántúl nyugati részén valószínű több eső, de a jelenlegi számítások szerint ott is 5 mm alatt marad a csapadék mennyisége. Csütörtöktől szombatig mindenütt száraz idő várható. A szél a legtöbb helyen a héten nem segíti a talaj felszáradását, csak helyenként várhatók élénk széllökések főként kedden. Többnyire szélcsendes idő kedvez majd a permetezést tervezőknek.

A hőmérséklet, ami az elmúlt napokban elmaradt az ilyenkor megszokott értékektől a hét közepéig kissé emelkedik, szerdán, a legtöbb helyen kevéssel meghaladja a 20 fokot a legmelegebb órákban, majd csütörtöktől lassan ismét hűlni kezd, és hét végén 15-18 fok körüli értékekre kell számítani. A hajnali minimumok is kezdetben még 10 fok körül, majd a hét második felében jellemzően 5 és 9 fok között alakulnak, de a hétvégén a fagyzugos, a környezetüknél alacsonyabban fekvő helyeken, a talajfelszínen akár 0 fokig is csökkenhet a hőmérséklet.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. szeptember 25.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár