2024. április 20. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. szeptember 21. 15:30

Október szeptemberben

Ha az ember az időjárásból indulna ki, a nappalok hosszát leszámítva, az időjárás szinte minden eleme inkább emlékeztet az október második felére, mit szeptemberre. Egyelőre a vénasszonyok nyarának nyoma sincs a térségünkben, de jelen számításaink szerint nem zárhatjuk ki, sőt elég valószínű, hogy a jövő hét már jobban fog kedvezni a betakarításokhoz.

Az aszályos területek mérete egyre csökken, és most az a legvalószínűbb, hogy szinte mindenhol meg fog szűnni, ugyanis csütörtöktől vasárnapig ismétlődő jelleggel csapadékhullásra számíthatunk az ország területén, köszönhető egy, az ország fölött tekeredő rendszernek. Már csütörtök reggelig is jelentős mennyiségű csapadék hullott le, és ez várhatóan tovább fog emelkedni vasárnap estig.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és nyugaton 1420-1470 foknap körül, az Alföldön pedig 1520-1620 foknap körül alakulnak. Ezek 200-250 foknappal az átlag fölötti értékek, emiatt jár előrébb a termésérés. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2016-os mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint jóval az átlag fölött, délen a tavalyi értékeket is meghaladva járnak a hőösszegek.

Legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképünkön jól látszik, hogy elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben nagy a zöldtömeg aránya. A szántóföldek már rég nem zöldellnek, a napraforgó aratása zajlik, és hamarosan a kukoricát is betakarítják, ezt mutatják az Alföld és a Kisalföld kiterjedt barnás területei a képen. Az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe szerint a legnagyobb zöldtömeg csökkenés az Alföld keleti felén és a Kisalföldön következett be.

A hét végére marad a változékony időjárás. Jelen számításaink szerint pénteken inkább a Dunántúlon, szombaton és vasárnap pedig a keleti és az északi országrészben lesz nagyobb a csapadékhajlam, de szórványos jelleggel a többi időszakban is előfordulhatnak záporok. A hőmérséklet alacsonyabb lesz, mint amit az év ezen szakában megszoktunk, inkább az októberre fog emlékeztetni, és a felhős területeken a napi hőingás is elég kicsi marad.

Aki csak teheti érdemes lesz a betakarításokat a jövő hétre halasztani, mert akkor már várhatóan kevesebb helyen lesz csapadék, és a hőmérsékletek is meg fogják közelíteni a vénasszonyok nyarára elvárt meleget.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. szeptember 21.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár